komunalci

Ponikve eko otok Krk ima nove količine komposta od komine masline

Mladen Trinajstić

Foto Ponikve eko otok Krk

Foto Ponikve eko otok Krk



Iz otočnog komunalnog društva Ponikve eko otok Krk svim krčkim profesionalnim i hobi maslinarima, voćarima i povrtlarima ovih je dana upućena obavijesti o spremnosti i dostupnosti novoproizvedenih količina komposta od komine masline, a kojeg krčki komunalci na svom reciklažnom dvorištu na Treskavcu već godinama proizvode od ostataka prerade te meditersnke poljoprivredne kulture prikupljenih u otočnim uljarama.


Kompost se, prezentiraju nam otočni komunalci, na Treskavcu može nabaviti po cijeni od 5,58 eura za tonu. Moguća je kupnja i manjih količina, s time da je cijena jednog kubika komposta tada 33,44 eura, a jumbo-paketa od 1,2 kubika s uključenim troškom dostave – 40,33 eura.





Za sve informacije i narudžbe zainteresirani se otočni poljoprivrednici u Ponikve mogu obratiti putem telefonskog broja 051/654 600 ili pak elektroničkom poštom, na [email protected].


Predstavljajući ovaj umnogome specifični oblik komposta, njegovi proizvođači ističu da je zbog prilično intenzivnog mirisa tog prirodnog nutritivnog materijala (koji se nekime možda i neće svidjeti) uputno pripaziti na njegovo korištenje na površinama u blizini stambenih građevina, pa ga komunalci ipak ne preporučuju za dohranjivanje ukrasnog bilja u vrtovima i okućnicama unutar naselja.


– Komina se može koristiti u voćnjacima, vinogradima i maslinicima, oko stabala voćaka i nasada vinove loze kao prirodni malč koji štiti korijenje i poboljšava plodnost tla, ističu u tvrtki Ponikve eko otok Krk.


U vrtovima i povrtnjacima komina masline odlična je za poboljšavanje kvalitete tla, a k tome još i pridonosi zadržavanju vlage u zemlji čime se smanjuje potreba za zalijevanjem poljoprivrednih odnosno povrtnih nasada.



Svi koji o raspoloživom kompostu od komine masline žele znati više, posredstvom mrežnih stranica otočne komunalne kompanije mogu se upoznati s cjelovitom rezultatima njegove analaize, a koje otočni komunalci redovito provode u analitičkom laboratoriju Zavoda za ishranu bilja pri zagrebačkom Agronomskom fakultetu.


Podsjetimo, osim od komine masline, značajne se količine komposta na Treskavcu već godinama proizvode iz od svog ostalog biorazgradivog otpada koji se prikuplja i zbrinjava putem sustava “od vrata do vrata”.


Kao simboličan znak zahvale na sudjelovanju u programu ekološkog i održivog gospodarenja otpadom svi korisnici Ponikvinih usluga (od čijeg se bio otpada kompost na Trskavcu zapravo i proizvodi) svakog proljeća imaju pravo na po jednu besplatnu vreću tog prirodnog gnojiva.


Preostale se količine u najvećoj mjeri koriste i u prirodu vraćaju posredstvom aktivnosti otočnih lokalnih komunalnih društava, u parkovima, cvjetnjacima i svim ostalim vrstama zelenih površina.