
Foto: Pexels
Možda zvuči neobično, ali...
povezane vijesti
Banane imaju kratki životni vijek jer ih većina ljudi ostavlja na pogrešnom mjestu, ali ako se ova nepravda ispravi, onda će vas omiljeno voće nagraditi svježinom koja će trajati desetak dana.
Kuharica Emma Mason, upozorila je da banane nikada ne bi trebali držati u istoj posudi s ostalim voćem jer im to može uzrokovati truljenje,
“Nemojte stavljati banane s drugim voćem jer će tako brže gnjiliti”, kaže Mason za Express.
Možda zvuči neobično, ali banane (kao i brojne druge vrste voća), ispuštaju plin etilen, prirodni hormon koji uzrokuje starenje voća čime ga čini mekšim i punijeg okusa.
Banane su osjetljive na taj plin i kada se puno voća pronađe u njihovom društvu, ispustit će ga puno u zrak čime će uzrokovati brže truljenje svega u zdjeli.
Ako stavljate u zdjelu zelene banane, onda je to u redu, ali ako stavljate žute, onda ih je važno odvojiti od ostatka voća. Idealno bi bilo smjestiti ih na hladnije mjesto jer im visoke temperature također ubrzavaju proces sazrijevanja.
“Da bi vam banane dulje bile svježe, stavite im na peteljke (vrh) prianjajuću foliju koja će zaustaviti širenje etilena.
Trik će funkcionirati još bolje ako razdvojite banane i prianjajuću foliju stavite na svaku zasebno”, dodaje Mason.