![Foto: Pexels](https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2025/02/pexels-sarah-chai-7262897-717x478.jpg)
Foto: Pexels
Proteini su na prvom mjestu već godinama, a interes za visokoproteinskim dijetama samo raste
povezane vijesti
Dok početak godine uvijek donosi nove promjene i ciljeve, s prijelazom uvijek postoji nekoliko izvjesnih stvari – posebice u interesu za zdravu prehranu.
U nastavku donosimo namirnice koje bi, prema mišljenju stručnjaka, trebale definirati 2025. godinu.
Visokoproteinska fiksacija
Proteini su na prvom mjestu već godinama, a interes za visokoproteinskim dijetama samo raste.
Prema anketi o hrani i zdravlju Međunarodnog vijeća za informacije o hrani za 2024. koja je obuhvatila 3000 odraslih osoba, oko 71 % ljudi aktivno pokušava konzumirati više proteina (u usporedbi s 59 % i 67 % iz prethodnih godina). Visokoproteinska dijeta navedena je kao najčešći obrazac prehrane.
Proteini su se smatrali samo nečim što elitni sportaši i fanatici fitnessa trebaju gomilati u svojim prehrambenim režimima, ali to nije slučaj. Ljudi se okreću visokoproteinskim dijetama da bi održali razinu energije, osjećaj sitosti i pospješili gubitak masnoće.
Da bi jeli više proteina (i postigli 30, 40 ili čak 50 grama po obroku), ljudi se svjesno oslanjaju na životinjske proteine. Mliječni proizvodi, jaja, perad, meso i riba su visokokvalitetni učinkoviti izvori proteina.
Tijekom 2025. godine predviđa se da će ljudi jesti mješavinu cjelovitih izvora proteina kao i pakirane proizvode obogaćene proteinima, kao što su žitarice, pločice, čips, shakeove gotove za piće, pizze, palačinke, pa čak i instant rezance – sve u proteinskim varijantama.
Foto: Pexels
Slana hrana
Prema Krogerovim prehrambenim trendovima za 2025., slana i fermentirana hrana je način da se poboljša okus i tekstura jela.
Foto: Pexels
Funkcionalni Mocktail
Procjenjuje se da 49 % Amerikanaca pokušava piti manje alkohola u 2025. u usporedbi s 2024., a porast ponude koktela bez alkohola namijenjen je pomoći ljudima u postizanju tog cilja.
Funkcionalni napitci odnosno lažni kokteli naziva “mocktail”, dobivaju na popularnosti. Prilično se razlikuju od bezalkoholnih piva ili vina koja pokušavaju oponašati okus i osjećaj u ustima svojih alkoholnih pandana.
Umjesto toga, ova funkcionalna pića daju prednost sastojcima koji poboljšavaju dobrobit, uključujući adaptogene (kao što su ashwagandha, reishi, rhodiola ili maca), kolagen u prahu, matchu, spirulinu, bilje, začine i voćne koncentrate.
Foto: Pexels
Povratak osnovama s grahom
Grah je već desetljećima osnovni sastojak u kulturama diljem svijeta, ali čini se da je nova generacija više nego ikada zainteresirana za okretanje ovoj tradicionalnoj namirnici.
Zašto? Pa, 2024. bila je godina vlakana na društvenim mrežama jer su recepti za “oatzempic” (zob pomiješana u vodi i soku limete) i chia sjemenke pomiješane u vodi s limunovim sokom, zauzeli središnje mjesto.
Ljudi su hvalili ove recepte uglavnom za mršavljenje i regulaciju šećera u krvi zahvaljujući sadržaju vlakana. Dok su ova pića samo prolazila kroz društvene trendove, vlakna su ostala prisutna.
A grah je originalna namirnica bogata vlaknima (1 šalica crnog graha sadrži 15 grama vlakana) pa sada društvenim mrežama kruže recepti za guste salate od graha (mješavine graha, povrća i preljeva), piše Mind, Body & Green.
Foto: Pexels