Svako jutro jedno jaje...
povezane vijesti
PEČENA JAJA S KUMINOM I KURKUMOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 5 minuta pripreme, 35 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- žlica maslinovog ulja
- četvrtina šalice sitno nasjeckanog luka
- polovina žličice mljevenog kumina
- četvrtina žličice mljevene kurkume, podijeljene
- polovina šalice narezanih rajčica
- polovina žličice soli i papra
- 4 jaja
Priprema: Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri, dodajte luk, kumin i polovinu kurkume oko 10 minuta ili dok luk ne postane proziran. Dodajte rajčice i pola soli i papra, pirjajte oko 5 minuta ili dok rajčice ne počnu mekšati.
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Pirjane rajčice rasporedite u četiri zdjelice, u svaku zdjelicu dodajte jaje, po vrhu pospite preostalu kurkumu, sol i papar. Pecite u pripremljenoj vodenoj kupelji od 20 do 25 minuta ili dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu još malo tekući.
Foto: iStock
PALAČINKE S JAJIMA, SIROM I ŠPINATOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
Palačinke:
- 2 jaja
- četvrtina žličice soli
- šalica (250 ml) brašna za sve namjene
- šalica (250 ml) mlijeka
- 2 žlice biljnog ulja
- ulje ili maslac za pečenje
Kajgana:
- 8 jaja
- žlica vode
- četvrtina žličice soli
- četvrtina žličice papra
- žlica maslaca
- 250 g listova špinata, grubo nasjeckanih
- 125 g nasjeckanog sira cheddar
Priprema: Od sastojaka za palačinke umutite glatko tijesto koje bi trebalo biti konzistencije gustog vrhnja. Po ovom receptu napravit ćete od 10 do 12 palačinki, ali trebat će vam 8. U srednjoj posudi umutite jaja, vodu, sol i papar dok se ne sjedine.
U velikoj tavi otopite maslac na srednje niskoj temperaturi. Ulijte smjesu od jaja. Pustite da se kratko peče bez miješanja. Kad se jaja počnu stvrdnjavati, nježno miješajte po dnu i po stijenkama tave dok se ne počnu stvarati mekani skuti.
Kuhajte oko 3-4 minute dok jaja ne budu čvrsta koliko želite. Maknite tavu s vatre i umiješajte špinat i sir. Kajganu rasporedite na 8 palačinki, zamotajte i servirajte.
Foto: iStock
OBLAK JAJA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 minuta pripreme, 10 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 60 g ribanog parmezana
- 2 kriške slanine, pečene i izmrvljene
- žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 °C. Odvojite jaja, stavite bjelanjke u veliku zdjelu, a svaki žumanjak u malu zdjelu. Mikserom tucite bjelanjke i sol dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte sir, slaninu i vlasac.
Žlicom rasporedite 4 hrpe na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Napravite duboku udubinu u sredini svakog humka. Pecite od 6 do 8 minuta ili dok ne porumeni i ne stegne se. U svaku udubinu stavite žumanjak. Pecite od 3 do 5 minuta ili dok se žumanjci ne ispeku po ukusu.
Foto: iStock
MINI FRITAJE SA ŠUNKOM I SIROM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 15 minuta pečenja
Sastojci za 8 porcija:
- 6 jaja
- žlica Dijon senfa
- 175 g sitno nasjeckane šunke
- 125 g nasjeckanog sira cheddar
- 60 g sitno nasjeckanog mladog luka
- 1 manja rajčica, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Umutite jaja sa senfom. U zasebnoj zdjeli pomiješajte šunku sa sirom, mladim lukom i rajčicom. Ravnomjerno podijelite na 24 namašćena kalupa za muffine.
Izlijte smjesu jaja preko vrha. Pecite od 15 do 18 minuta ili dok se jaja ne stvrdnu. Ohladite 5 minuta. Poslužite toplo ili potpuno ohlađeno.
Foto: iStock