Pomažu namirnice bogate kalcijem kao što je povrće (posebno rukola, kelj, repa, brokula, artičoke, špinat), mahunarke poput slanutka, leće i graha te neke vrste ribe: plava riba, hobotnica, lignje i škampi
povezane vijesti
Nedavno je studija koju je provelo Sveučilište u Oxfordu u suradnji s centrom Cancer Research UK iznijela na vidjelo značajne podatke o odnosu između konzumacije mlijeka i smanjenja rizika od raka debelog crijeva. Istraživanja su pokazala da ispijanje jedne velike čaše mlijeka dnevno, odnosno 244 grama, može smanjiti rizik od razvoja ovog oblika raka za 17%, piše Microbiologiaitalia.it.
Procjenjuje se da bi se 54% slučajeva raka debelog crijeva moglo spriječiti promjenama načina života, odnosno zdravijom prehranom i povećanjem tjelesne aktivnosti.
Specifične prednosti mlijeka
Istraživanje je koristilo naprednu metodologiju koja je integrirala podatke o više od 542.000 žena i njihovim prehrambenim navikama. Rezultati su pokazali da mlijeko, bogato kalcijem, vitaminom D i laktozom, nudi zaštitu od raka debelog crijeva ne samo zbog svojih nutritivnih svojstava, već i zbog svoje sposobnosti da se veže za štetne tvari u crijevima, potiče rast korisnih bakterija i smanjuje upalu.
Unatoč istaknutim prednostima, mlijeko možda nije prikladno za svakoga. Osobe s intolerancijom na laktozu, alergijama na mliječne proteine ili drugim posebnim stanjima trebaju se posavjetovati s liječnikom prije bilo kakvih značajnih promjena u prehrani, osobito ako razmišljaju o povećanju konzumacije mlijeka.
Ova studija otvara nove perspektive o odnosu između prehrane i raka, naglašavajući kako umjerena konzumacija mlijeka može biti učinkovit saveznik u borbi protiv raka debelog crijeva. Nastavak istraživanja i razumijevanja ovih veza bit će ključan za razvoj prehrambenih smjernica koje mogu pomoći u smanjenju učestalosti ove bolesti na globalnoj razini.
Namirnice bogate kalcijem
Istraživanje je pokazalo da hrana bogata kalcijem štiti od raka debelog crijeva, zahvaljujući sposobnosti kalcija da veže žučne kiseline. Već smo spomenuli mlijeko koje je odličan izvor kalcija. Osim mliječnih proizvoda, ostale namirnice bogate kalcijem su povrće (posebno rukola, kelj, repa, brokula, artičoke, špinat), mahunarke poput slanutka, leće i graha te neke vrste ribe: plava riba, hobotnica, lignje i škampi, piše Gazzetta.it.
Hrana koja može smanjiti rizik od raka debelog crijeva uključuje i cjelovite žitarice: 20 grama dnevno (što odgovara pola kriške integralnog kruha) smanjuje rizik za 10%. Voće je također bitno: jedna jabuka dnevno – kako kazuje poznata poslovica – smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 8%, a dodatak 200 grama voća smanjuje ga za 10%. Čak i zeleno lisnato povrće, već prethodno navedeno među hranom koja sadrži kalcij, posebno štiti od raka debelog crijeva smanjujući rizika za 12%. Konačno, unos vitamina C smanjuje šanse za razvoj raka debelog crijeva za 10%.
Opasne namirnice
Kako objašnjavaju istraživači, među glavnim čimbenicima rizika za rak debelog crijeva je unos određene hrane poput crvenog i prerađenog mesa, koji je tijekom istraživanja povezan s 8-postotnim povećanjem vjerojatnosti obolijevanja na svakih konzumiranih 30 grama takvog mesa. Ukratko, kriška slanine povećava rizik od raka debelog crijeva za 8%. Alkohol je također jedan od glavnih čimbenika rizika za rak debelog crijeva: istraživači s Oxforda otkrili su 15-postotno povećanje rizika na svakih 20 grama konzumiranog alkohola dnevno, što bi bila otprilike dva pića, piše Gazzetta.it.
Zdrava prehrana koja uključuje hranu koja smanjuje rizik od raka debelog crijeva, a ne uključuje one namirnice koje povećavaju šanse za obolijevanje dio je strategija prevencije raka. Međutim, budući da točni uzroci raka debelog crijeva još nisu poznati, a čimbenika rizika je mnogo, dobro ih je sve imati na umu kako bi se provela odgovarajuća strategija prevencije. Kako bi se spriječio rak debelog crijeva, potrebno je provoditi redovite preglede kao što su testiranje okultne krvi u stolici i kolonoskopija, što može značajno smanjiti smrtnost ranim otkrivanjem.