Blagoslov vinograda

Vincekovo u Pavlomiru: Dan kad na trsima vise kobasice i kulen

Robert Šimonović

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Kulen simbolizira želju za debelim i zrelim plodom, kobasice za dugim, plodnim i rodnim grozdovima, a tu je i slanina kako bi buduće vino glatko klizilo niz grlo



Koji je najljepši grad na svijetu? Pa barem je to jednostavno odgovoriti, zna se, to je vinograd! A najljepši grad danas su u Novom Vinodolskom, točnije u Pavlomiru, posjetili mnogobrojni ljubitelji “soka od grožđa”, odnosno prijatelji, simpatizeri i podržavatelji Vinske kuće Pavlomir i obitelji Palinkaš.


Razlog njihova okupljanja? Obilježavanje blagdana svetog Vinka, poznatijeg pod nazivom Vincekovo. Na koji način? Naravno, uz dobru kapljicu, domaće specijalitete i blagoslov vinograda!


Foto galerija: Vincekovo u Pavlomiru Foto: Nikola Blagojević


Blagdan svetog Vinka za vinogradare i vinare tradicionalno predstavlja početak nove kalendarske vinogradarske godine. Trenutak je to za prvi posjet vinogradu u novoj godini, a običaj je da se tada obavi i prva rezidba vinove loze.




Vinograd se blagoslivlja kako bi vinogradarska godina bila što uspješnija, odnosno kako bi urod bio što plodniji i rodniji. Kako se to zorno moglo vidjeti u Pavlomiru, trsi se tom prigodom ukrašavaju kulenom, kobasicama i slaninom.


Kulen simbolizira želju za debelim i zrelim plodom, kobasice za dugim, plodnim i rodnim grozdovima, a slanina je ovdje kako bi buduće vino glatko klizilo niz grlo.


Vesela povorka


Vesela povorka u vinograd je krenula predvođena hrvatskim barjakom i živom muzikom. Vinograde u Pavlomiru blagoslovio je velečasni Mateo Šutić, a “krštenje vinom” učinili su gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i zamjenik župana Petar Mamula.



Među okupljenima su bili i riječki gradonačelnik Marko Filipović, bivši crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, direktorica TZG-a Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja i mnogi drugi. Zaorila je prigodna pjesma: In vino veritas!


U ime domaćina dobrodošlicu okupljenima poželio je vlasnik Vinske kuće Pavlomir Miroslav Palinkaš.


Kazao je kako je njegova obitelj ovu tradiciju prenijela u Novi Vinodolski iz rodnog mu Srijema, iskazavši zadovoljstvo što su Novljanke i Novljani obilježavanje Vinceokova vrlo rado prihvatili.



– U mojoj obitelji ovaj se običaj poštuje od pamtivijeka. Još su moji djedovi i bake obilježavali blagdan svetog Vinka. Ovaj običaj pogotovo je prisutan na istoku Hrvatske, a drago mi je što je našim dolaskom u Pavlomir, prije više od 20 godina, ovaj običaj zaživio i u Novom.


Tog dana tradicionalno pozovemo svoje prijatelje kako bismo zajednički slavili, družili se, pjevali, pojeli, popili i pomolili se dragom Bogu da godina bude rodna i plodna, kazao je Palinkaš.


Vrhunska kvaliteta


Vlasnika Vinske kuće Pavlomir pitamo i kako je zadovoljan odrađenom berbom.


– Iza nas je izuzetno teška vinogradarska godina, a takva je situacija bila u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire. Godine su sve sušnije, što se dosta odrazilo na sam urod. Berba je bila neobično rano, čak mjesec dana prije nego što je to uobičajeno.


Prinos u vinogradu zato je nešto slabiji, ali zato možemo biti izuzetno zadovoljni kvalitetom grožđa. Vina su izuzetno kvalitetna, ali su količine manje, govori Palinkaš.



U Pavlomiru dominiraju žlahtina, chardonnay, muškat žuti i cabernet sauvignon. U Šarengradu kod Iloka obitelj Palinkaš posjeduje još četiri hektara vinograda na kojima se uzgaja graševina.


Trenutno se priprema novih 30 hektara vinograda u Pavlomiru. Kako kaže Palinkaš, Vinska kuća Pavlomir sveukupno proizvodi od 200 do 250 tisuća litara vina godišnje.



– Proizvodimo i pjenušava vina, a vodeći smo na Kvarneru po tom pitanju. U Hrvatskoj smo među rijetkima koji imaju četiri različita pjenušca u svojoj ponudi.


Prije 20-ak godina smo među prvima u Hrvatskoj počeli proizvoditi pjenušava vina. Tada smo već imali vrhunske pjenušce, do danas smo ih održali na visokoj razini, o čemu govore i brojne nagrade i vrhunski rezultati koje ostvarujemo.


Naša žlahtina je lani osvojila zlato u Rimu i Bruxsellesu, značajne rezultate ostvralili su i kolege iz Vrbnika, tako da smo regionalno svi ojačali i danas imamo proizvodnju na zavidnoj razini, napominje Miroslav Palinkaš.