Foto Ana Križanec
Barem pedeset kvalitetnih mušterija koje sam nekada imao sada više nemam jer jednostavno nisu ovdje, kaže Zlatko
povezane vijesti
CRIKVENICA – Tuga, čemer i jad. Kako drukčije opisati prizor koji smo jučer ujutro zatekli na crikveničkoj tržnici. I da, mnogi će reći da ponedjeljak ujutro, kad većina ljudi radi, zapravo i nije pravo vrijeme za reportažu s place, međutim, kako saznajemo od jedina dva prodavača koja smo ondje zatekli, situacija nije puno bolja ni ostalim danima. Čak ni petak nije kao nekad, kažu. Štoviše, složit će se da tržnice svakim danom sve više propadaju, postaju relikt prošlosti i nekih, boljih ili gorih, u svakom slučaju – prošlih vremena.
Nekad i sad
Iako nailazimo na tek dva prodajna štanda, ne može se reći da je ponuda katastrofalna. Svakako bi bila veća kad bi bio otvoren još poneki štand na kojemu bi se nudili razni proizvodi, ali za koga? U 20-ak minuta svega tri-četiri kupca. Prodavači i kupci odavno su na »ti«. I nije toliko čudno što kupci poimence poznaju prodavače, ali to što prodavači imenom pozdravljaju sve svoje kupce, to već jest zabrinjavajuće.
– Tržnica je prazna. Nigdje nikoga. Ponedjeljkom pogotovo nema ljudi, ali su place općenito pokleknule. One postaju davno prošlo vrijeme, u pluskvamperfektu, govori naš sugovornik Zvonimir, koji unatoč ovakvoj situaciji ne skida osmijeh s lica.
Na crikveničkoj tržnici prodaje, kako kaže, sigurno dvadeset godina. Placa nekad i sad, to je neusporedivo, govori nam. Žale li se ljudi na previsoke cijene, pitamo Zvonimira.
– Da, komentiraju cijene. Ali, ako je roba prava, domaća, onda postoji jedan broj ljudi koji je spreman platiti kvalitetu. Rekao bih da svaki deseti kupac to prepoznaje, a preostalih devet radije odlazi u veliki centar. Tamo će kupiti kineski češnjak koji ne valja, ali je duplo jeftiniji. Razumijem ja i ljude, ne možemo se pohvaliti nekim standardom. Ako nemaš novca, onda ne možeš puno niti birati, ističe Zvonimir.
Lovostaj plave ribe
U ponudi ima domaći češnjak, 12 eura po kilogramu. Cijena je visoka zato što je riječ o domaćem češnjaku, odnosno starom sjemenu koje se gotovo više i ne može nabaviti. Jabuke i mrkve nudi po cijeni od 2 eura po kilogramu, fažol po 5 eura…
Svega nekoliko koraka dalje prodaje barba Jole. Ponuda poprilično bogata i šarolika. Salata kristalka, putarica i zimska salata prodaju se po cijeni od 6 eura po kilogramu, a radić po cijeni od 10 eura. Sve cijene određene su u odnosu na jedan kilogram. Tako se mladi luk i peršin (list ili korijen) mogu kupiti po cijeni od 10 eura, brokula i cherry rajčica stoje 8, paprika, pomidor, cvjetača, poriluk i celer (korijen) 5, a žuta mrkva 4 eura. Kruške su po 6, suha smokva 12 eura. Grah trešnjevac stoji 1.89, a bijeli grah 6 eura za kilogram.
Među rijetkim kupcima bila je Miljenka iz Dramlja. Došla je kupiti salatu kristalku i cherry rajčice za »uz obed«, a korijen celera za juhu i zdravi sok za njezina unuka.
– Na placu dolazim ponedjeljkom, srijedom i petkom jer u to vrijeme imam autobus iz Dramlja. Voće i povrće volim kupiti ovdje jer znam da je provjereno. Zadovoljna sam ponudom, Jole je prva liga i redovno dolazim kod njega, kaže Miljenka.
Navratili smo i do ribarnice. Predstavljamo se, a Zlatko odgovara: »Bit će vam slaba ta reportaža.« Kako saznajemo, u tijeku je lovostaj plave ribe, sve do 16. veljače. Ponuda bijele ribe poprilično je skromna. Trlja se prodaje po 8, manji oslići 10, a oni veći po 14 eura za kilogram. Lignji svega nekoliko, i to po 25 eura. Patarača ravno jedna.
Kako kaže Zlatko, petkom je situacija znatno bolja po pitanju ribe. Ribu u Crikvenici prodaje deset godina. Nekad je ribu nabavljao iz Novog Vinodolskog, Klenovice i s područja otoka Krka, a sada uglavnom iz Rijeke i bliže okolice. Kako kaže, iz godine u godinu, promet rapidno opada.
– Otprilike prije deset godina mlađi su ljudi počeli masovno odlaziti. Barem pedeset kvalitetnih mušterija koje sam nekada imao sada više nemam jer jednostavno nisu ovdje. Uglavnom su otišli oni akademski obrazovani, samim time oni nešto bolje platežne moći. I to se osjeti, govori Zlatko.
Euro po euro – puno
2 – mrkva, jabuke
4 – žuta mrkva
5 – fažol, pomidori, cvjetača, poriluk, celer
6 – salata kristalka, putarica, zimska, kruške, bijeli grah
8 – brokula, cherry rajčice
10 – radić, mladi luk, peršin
12 – domaći češnjak, suhe smokve
(cijene u eurima za jedan kilogram)
Rekonstrukcija tržnice
Podsjetimo, crikvenička gradska tržnica, kao i prostor neposredno uz i oko nje, u dogledno bi vrijeme trebala dobiti potpuno novi, ljepši i moderniji izgled. Prema najavama Grada Crikvenice, o čemu smo već pisali, rekonstrukcija tržnice u Crikvenici cjelovit je projekt obnove prostora oko tržnice, predviđen kroz dvije faze gradnje. Projekt obuhvaća rekonstrukciju kolno pješačkih površina i rekonstrukciju objekta za povremenu prodaju (suvenir tržnice) u prvoj fazi, dok se u drugoj fazi planira izgradnja nadstrešnice kod prostora tržnice i prostora za povremenu prodaju. Novi izgled tržnice zasigurno će u budućnosti poljepšati vizuru Crikvenice, a hoće li privući i veći broj kupaca, to tek ostaje za vidjeti.