FOTO: iStock
Desert pun dobrih nutrijenata
povezane vijesti
Najveći svjetski proizvođači slatkiša odavno su prepoznali čari kombinacije kremastog maslaca od kikirikija i intenzivne čokolade. Iako su ovi slatkiši fantastičnog okusa i pravi užitak ako se konzumiraju u umjerenim količinama, dugoročno su i prilično nezdravi.
Šećer je na vrhu dugačke liste sastojaka, na kojoj dominiraju mlijeko u prahu, emulgatori, palmino ulje i drugi nezdravi sastojci.
Oni ne samo da su jeftini za proizvođača, već i na zadivljujući način, gotovo savršeno, oponašaju okus “pravih” sastojaka poput visokokvalitetnih ulja, svježeg mlijeka i sličnog.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Suprotno tome, ovi browniesi s maslacem od kikirikija napravljeni od samo pet sastojaka višestruko su zdraviji. Prednost ove poslastice je što je ne morate ni peći, a gotova je u tren oka.
To ju čini savršenom i zdravom alternativom za poznate kupovne slatkiše, a mislimo da čak ima još bolji okus. Zabavite se isprobavajući!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za 15 do 20 komada):
- 100 g crne čokolade
- 200 g datulja bez koštica
- 100 g maslaca od kikirikija bez dodanog šećera
- 4 žlice kakaa
- 1 prstohvat soli
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Kalup za pečenje brownie obložite papirom za pečenje. Pažljivo otopite 50 grama čokolade na pari ili u mikrovalnoj pećnici, a zatim ostavite da se malo ohladi.
Datulje sitno nasjeckajte. Stavite ih u blender zajedno s maslacem od kikirikija, kakaom i soli.
Dodajte otopljenu čokoladu i sve miksajte dok ne dobijete kremastu, lagano čvrstu konzistenciju.
Smjesu za brownie ravnomjerno izlijte u kalup i čvrsto pritisnite. Posudu stavite u zamrzivač na 15 minuta. Za dekoraciju otopite preostalu nasjeckanu čokoladu.
Browniese narežite na kvadrate i ukrasite otopljenom čokoladom.