PAŽNJA, PAŽNJA

Za krivotvoreni med uvijek su krivi trgovci, na to svaki kupac treba paziti

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Često volim reći kako je najvažnije da kupac ima »svog pčelara«, osobu kojoj vjeruje, tvrdi Alen Zorić, pčelar iz Gospića



GOSPIĆ – U vrijeme blagdana i povećane potrošnje namirnica, u mnogim državama Europe je poput groma odjeknula informacija o cijelom nizu skupih, ali krivotvorenih prehrambenih artikala kojima se na brz način želi povećati zarada. Razumljivo nam je da se među jedanaest najčešće krivotvorenih artikala nalazi kavijar, ali se čini podosta banalnim da se uporno krivotvore daleko jeftiniji proizvodi poput meda i maslinovog ulja. Glavni razlog zašto se ovo događa svakako je novac, definirao je Larry Olmsted, autor knjige »Real Food/Fake Food: Why You Don’t Know What You’re Eating and What You Can Do About It«.


Nije svaki med – med


Iako se med smatra počesto banalnom namirnicom, istraživanja govore kako trećina meda koji se međunarodno prodaje nije onaj pravi med. Osim sastava meda u staklenkama, podaci su čisto fiziološki jer su globalna potražnja i potrošnja meda jednostavno znatno veći nego što pčele mogu proizvesti. Većina krivotvorina dolazi nam iz Kine, koja je takođe mjesto odakle stižu mnogi krivotvoreni proizvodi. Kako bi se popunila ponuda na tržištima, mnogi trgovci miješaju pravi med s umjetnim punilima poput kukuruznog sirupa, glukoze, šećera od riže, trske ili šećerne repe.


Na policama hrvatskih trgovina teško je po izloženoj ambalaži definirati porijeklo i sastav ponuđenog meda. Zato smo za mišljenje zamolili Gospićanina Alena Zorića, jednog od najpriznatijih ličkih pčelara koji svojih sto košnica drži u netaknutoj prirodi, u šumarcima kod Smiljana, nadomak rijeke Like. Prema njegovim riječima, patvoreni med nije »privilegij« pčelara, pri tome su najaktivniji trgovci kako bi imali što veću zaradu.


»Osobni« pčelar




– Na policama naših trgovina može se naći krivotvoreni med, ali najviše »zaslugama« trgovaca, domaćih i stranih. Pravi pčelar to nikada ne čini. Često volim reći kako je pri tome najvažnije da kupac ima »svog pčelara«, osobu kojoj vjeruje. Područje Like, kao i cijele Ličko-senjske županije, je vrlo veliko, kemijski nezagađaneo pa naše pčele imaju izvrsnu, zdravu i raznoliku ispašu. Na ličkom području imamo pet pčelarskih udruženja. Samo nas je 95 članova na području Gospića. Lički pčelari uvijek nude vrhunski med. Ja sam u nekoliko zadnjih sezona najviše proizvodio livadni cvjetni med i medun. Med je izvrstan i u našem primorju i na otocima. Kupujući takav med, kupac sigurno ne može pogriješiti, ističe Alen Zorić koji se zadnjih godina vrlo uspješno okušao u uzgoju pčelinjih matica.


Upitno i maslinovo ulje


Kao cilj trgovačkih prevara često se ističe i ekstradjevičansko maslinovo ulje koje je zbog velike zarade često bilo meta prevara kupaca. To traje još od vremena starog Rima, kad su kriminalci prodavali inferiorno maslinovo ulje ili mješavine drugih ulja pod priznatim oznakama. Većina ekstradjevičanskog maslinovog ulja danas već krivotvoreno dolazi iz Španjolske, Italije ili Grčke. Krivotvoritelji maslinovog ulja postavili su operacije usred legitimnih proizvoda pa može biti veoma teško uočiti krivotvorine ulja bez posebnog testa okusa i kemijske analize takvih ulja.