Prazna placa, prazni novčanici / Foto KATARINA BOŠNJAK
Bilo je pak i crvenog krumpira, poprilično velikog, po cijeni od 1,50 eura po kili, ali i domaće mrkve iz zemlje izvađene taman prije kiše, za 2,50 eura po kilogramu
povezane vijesti
Centralna riječka tržnica jučer je bila poprilično pusta. Često je tako nakon blagdana i tijekom usnulog siječnja, no zasigurno tome pridonosi i vrijeme. Kiša koja je padala već od ranog jutra učinila je svoje, dok se zbog jakog juga razbježalo i ono malo ljudi što je došlo kupiti voće i povrće.
No, nije falilo samo kupaca, već i prodavača – velika većina štandova bila je prazna, pa je cijeli prostor između prvog i drugog paviljona, tamo gdje nije natkriveno, bio potpuno ogoljen. Prodavača je bilo jedino na rubovima, kod aleja i zgrada.
Između drugog i trećeg paviljona ipak je bilo malo posjećenije, zahvaljujući vrijednim radnicama koje su štandove popunile raznom zelenjavom – mladim kupusom i keljom za 3 eura po kili ili pak prokulicama za visokih 5 eura po kilogramu.
Bilo je pak i crvenog krumpira, poprilično velikog, po cijeni od 1,50 eura po kili, ali i domaće mrkve iz zemlje izvađene taman prije kiše, za 2,50 eura po kilogramu. Češnjak je nešto jeftiniji no inače, pa sada umjesto do 7 eura cijena uglavnom ide do 5 eura po kilogramu.
Premda dani nisu naročito hladni, svakako je prikladnije jesti tople juhe s puno povrća, pa je i placa prigodno mjesto za kupiti domaće povrće za domaću juhu.
Za pripremu malo drukčije zimske juhe, na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak, zatim dodajte mrkvu, peršin, celer i buču, pa pržite nekoliko minuta.
Ubacite krumpir i po želji ječam, leću ili rižu, te sve prelijte povrtnim temeljcem. Dodajte lovor, timijan, sol i papar, pa kuhajte na laganoj vatri 30 – 40 minuta dok sve ne omekša. Na kraju juhu pospite svježim peršinom i poslužite toplu uz kruh. Nakon pješačenja kišnim ulicama, zasigurno će dobro doći.