
Foto: Pexels
Neke namirnice zahtijevaju hlađenje ispod 4 stupnja Celzija, dok druge ostaju stabilne na sobnoj temperaturi dulje vrijeme
povezane vijesti
Hrana sadrži mikroorganizme poput bakterija i gljivica koji mogu biti opasni kada se konzumiraju. Iako pranje i kuhanje hrane pomaže u sprječavanju trovanja hranom, pravilno skladištenje je prvi korak.
Neke namirnice zahtijevaju hlađenje ispod 4 stupnja Celzija, dok druge ostaju stabilne na sobnoj temperaturi dulje vrijeme. Takva se hrana naziva stabilna ili nepokvarljiva hrana.
Držanje hrane koja se ne kvari poput konzerviranog povrća, sušenog voća i orašastih plodova u smočnici, osigurava da uvijek imate pri ruci hranu koja je spremna za konzumaciju.
Vrste nekvarljive hrane
Dok mnoge namirnice trebaju hlađenje, nekvarljive namirnice mogu se dugo čuvati u smočnici, do pet godina. Svoju smočnicu možete napuniti konzerviranom hranom, hranom u vrećicama spremnom za jelo, sušenom hranom i mnogim drugim.
Foto: Pexels
Konzervirana hrana
Mnoge namirnice, uključujući voće, povrće i grah, dostupne su u limenkama. Komercijalno konzervirana hrana sigurna je za čuvanje bez hlađenja na dulje vrijeme:
Konzervirana hrana s niskom kiselinom: Konzervirano meso, grah i većina povrća mogu se čuvati 2-5 godina.
Konzervirana hrana s visokim udjelom kiseline: većina konzerviranog voća i sokova ima rok trajanja od 12-18 mjeseci.
Kućna konzervirana hrana: ima kraći rok trajanja od 12 mjeseci i zahtjeva prokuhavanje prije upotrebe
Konzerviranoj hrani nije potrebno hlađenje, ali treba je čuvati na hladnom i suhom mjestu daleko od temperaturnih promjena. Rizik od kvarenja povećava se na temperaturama iznad 38 stupnjeva Celzija, stoga konzerviranu hranu ne biste trebali skladištiti u garaži, podrumu ili blizu štednjaka. Važno je da ne kupujete zahrđale limenke koje cure ili su ispupčene, piše Health.
Foto: Pexels
Osušena hrana
Dostupne su mnoge vrste sušene hrane. Ispod su neke sušene nekvarljive namirnice i koliko dugo ih možete čuvati u smočnici:
Suhi proizvodi od jaja: Jaja u prahu sigurna su za skladištenje sve dok se drže na hladnom i suhom na sobnoj temperaturi. Nakon otvaranja potrebno ih je ohladiti. Obavezno provjerite na pakiranju točan datum isteka.
Mlijeko u prahu: sušeni mliječni proizvodi obično imaju rok trajanja od 3-5 godina, ali trebali biste ih držati u tamnom skladištu; inače se može pokvariti već za tri mjeseca.
Riža: Osušena riža sigurna je za skladištenje do dvije godine.
Osušena tjestenina: Osušena tjestenina sigurna je za čuvanje do dvije godine.
Orašasti plodovi (konzervirani ili staklenke): zatvoreni orašasti plodovi sigurni su za čuvanje do 12 mjeseci. Nakon otvaranja mogu trajati 2-9 mjeseci.
Žitarice gotove za jelo: Neotvorene žitarice mogu trajati 6-10 mjeseci. Nakon otvaranja traju 2-3 mjeseca.
Suho voće: Dehidrirano voće može trajati do šest mjeseci u zatvorenom pakiranju. Nakon otvaranja, traju mjesec dana.