3 zlatna pravila

Pravilno pohranjivanje proizvoda u smočnici da se ne bi pokvarili

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kada gledamo širu sliku, ima puno razloga zašto je potrebno raditi na smanjenju hranidbenog otpada

Otpaci od hrane doprinose emisijama stakleničkih plinova jer hrana koja završava na odlagalištima proizvodi metan, snažan staklenički plin.


Smanjenje otpada hrane također pomaže u očuvanju prirodnih resursa poput vode koja se u velikim količinama koristi u proizvodnji hrane.


Sve u svemu, sprečavanje i minimiziranje otpada hrane ključno je za održiv sustav prehrane, a pravilno skladištenje jedan je od najučinkovitijih načina da se spriječi njeno kvarenje i bacanje.



Foto: Pexels

Kako čuvati proizvode u smočnici?


Mnogi osnovni proizvodi iz ostave, poput brašna, šećera i riže, imaju dulji rok trajanja – ako se pravilno skladište.


Iznimno je važno:


držati ih na suhom mjestu: pohranite ih na hladno i suho mjesto, daleko od izvora topline i vlage. Ostava ili ormarić prikladni su, ali proizvode treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama kako bi se spriječilo prodiranje vlage.


zaštititi ih od štetočina: proizvode iz ostave često napadaju štetočine poput mrava ili miševa. Za zaštitu od štetočina, pohranite ih u hermetičke posude i redovito čistite prostor u kojem ih držite kako biste spriječili nakupljanje ostataka hrane.


rotirati zalihe: proizvodi iz ostave trebali bi se koristiti prema principu “prvo uneseno, prvo potrošeno” kako bi se osiguralo da se najstariji proizvodi koriste prvi. Ovo pomaže spriječiti kvarenje i osigurava da se proizvodi koriste prije isteka roka trajanja.



Foto: Pexels