Foto: iStock
Možete pripremiti u većim količinama, zamrznuti u manjim posudama i koristiti prema potrebi
Domaća pašteta izvrsna je zamjena za industrijske verzije, koje često sadrže meso slabije kvalitete, štetne aditive i konzervanse.
Još jedna prednost je što je možete pripremiti u većim količinama, zamrznuti u manjim posudama i koristiti prema potrebi.
Namakanje u mlijeku
Najbolji izbor su jetrica domaćeg pileta. Prema savjetu francuskog chefa Raymonda Blanca, preporučuje se namakanje u mješavini mlijeka i posoljene vode oko šest sati prije pripreme.
Ovaj korak smanjuje eventualni metalni okus, što je uobičajeno kod pripreme iznutrica, uključujući i svinjetinu. Ipak, ako koristite provjereno kvalitetno meso s prirodno bogatim okusom, ovaj korak možete preskočiti.
Maslac ili mast?
Tradicionalno, za izradu paštete koristi se maslac, ili kombinacija maslaca i vrhnja, kako bi se postigla kremasta i bogata tekstura. Alternativno, možete koristiti pileću mast, koja daje poseban okus.
Ako koristite samo maslac, pašteta će biti čvršća i bogatija masnoćama. Dodavanje vrhnja osigurava svilenkastiju i kremastiju strukturu. Uz domaću paštetu, savršeno pristaje marmelada od luka ili šumskog voća, kao i topli prepečenac.
Foto: Pexels
Dodavanje alkohola
Kapljica slatkog vina, brendija ili konjaka obogatit će okus pileće paštete, no alkohol treba dodavati s mjerom kako ne bi nadjačao ostale sastojke. Posebno budite pažljivi s jačim alkoholima poput brendija ili konjaka.
Začini i dodaci
Pašteta dobiva puni okus uz dodatak češnjaka, luka, mladog luka ili ljutike.
Pečeni češnjak, pripremljen u pećnici (glavica češnjaka premazana maslinovim uljem i pečena 45 minuta u foliji), donosi blagu i slatkastu notu bez oštrine svježeg češnjaka.
Ljutika je također odličan odabir zbog svog nježnog, slatkastog okusa. Za dodatnu aromu možete koristiti majčinu dušicu, đumbir, muškatni oraščić ili kurkumu.
Foto: Pexels
Savršena tekstura
Kako biste dobili glatku teksturu, nakon miksanja protisnite paštetu kroz sito. Ohlađena u hladnjaku oko pola sata, pašteta će se dodatno stisnuti, a možete je preliti rastopljenim maslacem za završni sloj.
Pripremite domaću paštetu s pažljivo odabranim sastojcima i uživajte u zdravijoj i ukusnijoj verziji ove delikatese!
Pileća pašteta – sastojci
350 g pilećih jetrica
100 g + 75 g maslaca
1 ljutika
1 žličica listova nasjeckane majčine dušice
75 ml fortificiranog vina (madeira)
75 ml vrhnja za šlag bez šećera
½ žličice soli
¼ žličice muškatnog oraščić
¼ žličice mljevenog đumbira
Pileća pašteta – priprema
Meso očistite i narežite na komade od otprilike 1,5 cm, a 100 g maslaca narežite na kockice. Sitno nasjeckajte ljutiku. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte kockicu maslaca.
Dodajte ljutiku i majčinu dušicu pa pržite dok ne omekša. Zatim pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte jetrica i pržite ih nekoliko minuta.
Izvadite jetrica iz tave pa ulijte vino. Kuhajte dok se ne reducira na nekoliko žlica pa pomiješajte s vrhnjem, soli i začinima. Miksajte dok ne postane glatko.
Ostatak od 100 grama maslaca dodajte u paštetu pa izmiksajte. Protisnite kroz sito i ostavite da se hladi u hladnjaku pola sata. Otopite 75 g maslaca i izlijte ga preko paštete pa hladite u hladnjaku dok se ne stegne.
Dobar tek!