Foto: Josip Regović/Pixsell
Jedna od naših ponajboljih slastičarki
povezane vijesti
Koja god anketa da je u igri, koga god da od renomiranih kritičara ili pak predanih slatkoljubaca pitate, Petra Jelenić je jedna od ponajboljih naših slastičarki, odnosno slastičara.
Da je tome tako svjedoči i lijepa gledanost televizijske uspješnice »Slatka kuharica« u kojoj nas Petra vodi svijetom tradicijskog i modernog kolača. Ona to jednostavno radi tako da se uvijek čini blagdanski svečano i neodoljivo koji god kolač da je u pitanju. I ona to radi sa smiješkom, a to slastica uvijek i samo dobrim vraća.
Blagdani pitaju slasticu što zove za stol. Petra Jelenić nudi nekoliko sjajnih slatkih rješenja.
Tart s kruškama
Foto: iStock
Prhko tijesto
Sastojci za kalup promjera 24-26 cm:
- 30 g mljevenih badema
- 210 g pirovog brašna
- 20 g kakao praha
- prstohvat soli
- 70 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 1 jaje
Priprema: Prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom i spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom i spremite u zamrzivač da se smrzne.
Frangipane (pečena krema od badema)
Sastojci:
- 80 g maslaca sobne temperature
- 60 g mljevenih badema
- 20 g rogača u prahu
- 80g šećera u prahu
- prstohvat soli
- fino ribana korica 1 limuna
- 80 g jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
Priprema: Maslac, bademe, rogač, šećer u prahu, sol i limunovu koricu pjenasto izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje i u kremastu smjesu umiješajte krušne mrvice.
Dodatne namirnice:
- 60 g pekmeza od malina
- malo pekmeza od marelica
- sjeckani lješnjaci
- sjeckane pistacije
- kruške narezane na ploške debljine 1 cm
Postupak: Izvadite tijesto u kalupu iz zamrzivača i smrznuto stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pecite do pola pa izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Pećnicu smanjite na 160 °C. Tijesto namažite pekmezom od malina. Punite frangipane kremom, složite kruške narezane na ploške i pecite do kraja. Ohladite. Rastopite par žlica pekmeza od marelice s par žlica vode. Kad zakipi kistom premažite cijeli tart. Ukrasite sjeckanim lješnjacima i pistacijama.
Husarski keksi
Foto: iStock
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 100 g bademova brašna
- 20 g maka u zrnu
- 240 g mekog maslaca
- 110 g šećera u prahu
- 3 žumanjka
- 6 g soli
- vanilija
- limunova korica
Za punjenje:
- pekmez od jagoda
Priprema: Zamijesiti sve sastojke u prhko tijesto. Spremiti u hladnjak da se stisne pa stisnuto razraditi. Oblikovati kuglice od 20 g, staviti na pleh obložen papirom za pečenje i utisnuti rupu palcem. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 170 °C oko 10 min. Izvaditi iz peći, malo utisnuti sredinu jer se prilikom pečenja napuše pa slastičarskom vrećicom špricati pekmez od jagoda u svaku udubinu. Vratiti u pećnicu na 2 minute, samo da se pekmez malo otopi i da se napravi korica. Ostaviti vani najbolje preko noći nepokriveno da se pekmez osuši.
Kolač s bademima i kandiranom narančinom koricom
Foto: iStock
Sastojci:
- 275 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 70 g sjeckanih badema
- 100 g kandirane narančine korice
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 275 g maslaca
- 55 g šećera u prahu
- vanilija
- prstohvat soli
- korica 1 limuna
- korica 1/2 naranče
Priprema: Pripremite kalup – namastite i pospite oštrim brašnom. Možete koristiti kalup za kuglof ili srneći hrbat. Pećicu zagrijte na 180 °C. Brašno prosijte s praškom za pecivo, umiješajte bademe i kandiranu narančinu koricu. Odvojite žumanjak od bjelanjka. Maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiksajte, dodajte ribanu koricu limuna i naranče, vaniliju pa jedan po jedan žumanjak. Smjesa treba biti glatka i pjenasta. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa sa šećerom kristalom izmiksajte u čvrsti snijeg. Spojite obje smjese pa lagano umiješajte suhe sastojke. Sipajte u pripremljeni kalup i stavite peći. Peče se oko 25 minuta, no testirajte drvenim štapićem – mora iz centra kolača izaći suh. Izvadite iz pećnice i okrenite na papir za pečenje. Ostavite tako pod kalupom 15 minuta pa maknite kalup i pustite da se ohladi do kraja.
Prhka orehnjača
Foto: iStock
Za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- 250 g maslaca
- 4 zlice kiselog vrhnja
- 1 vrećica praška za pecivo
Priprema: U stolnom mikseru izraditi brašno, šećer, maslac, prašak za pecivo i sol do mrvica. Dodati kiselo vrhnje i žumanjke i miksati dok se ne poveže. Zamotati u prozirnu foliju i staviti na hladno dok se priprema nadjev
Nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 190 g šećera
- 2 bjelanjka
- 100 ml mlijeka
- 1 zlica ruma
- prstohvat cimeta
Priprema: Orahe, šećer, cimet i mlijeko kuhati dok se ne zgusne, paziti da ne zagori. Kad se malo ohladi dodati zlicu ruma. Bjelanjke izlupati u snijeg i pomiješati s ohlađenom smjesom.
Tijesto podijeliti na 4 dijela i razvaljati na duljinu protvana 30×20 cm debljine cca 4 mm. Premazati filom. U protvan složiti sve 4 štruce, malo ih premazati između s maslacem i peci cca 25 minuta na 180 stupnjeva. Pustiti da se dobro ohladi. Normalno je da štruce malo popucaju na površini.
Trogirski rafioli
Foto: HRT
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- pola mahune vanilije
- 50 g šećera
- 6 jaja
- 100 g masti
- 25 ml ruma
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- malo soli
- 1 dcl vode
Nadjev:
- 250 g tostiranih mljevenih badema
- 250 g mljevenih blanširanih badema
- 100 g masti
- korica 1 naranče i 1 limuna
- 1 mahuna vanilije
- 250 g kristal šećera
- malo maraskina
- malo likera od ruže
- sok od 1 naranče
- sok od pola limuna
- 6 bjelanjaka
Priprema: U zdjelu staviti brašno, sol, šećer, srž pola mahune vanilije, 6 žumanjaka, rum, ulje i mlijeko te sve izmiješati. Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmiješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo). Ostaviti da malo odstoji. Za nadjev bademe staviti u posudu te dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, srž mahune vanilije, otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka.
Radnu površinu posuti brašnom i razvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog »kruga« staviti filu, preklopiti na pola, i rubove pritisnuti vilicom. Peći na 150 °C, oko 12 min. Kad se kolači ohlade, premazati ih kistom umočenim u maraskino pa uvaljati u šećer.