Tajna dobrih kuhara

Imamo recept za odličan i hrskav pečeni krumpir. Postoji specifičan trik kako to postići

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Svi koji ga kušaju zasigurno će vas pitati da otkrijete vašu kulinarsku tajnu

Ako ste se zaželjeli pečenog krumpira koji je izuzetno hrskav i zlatan izvana, a iznutra krije pahuljasto mekanu sredinu, imamo točno taj recept.


Postoji jedan trik pomoću kojeg ćete ga takvog i postići, a radi se o tome da se krumpir prije pečenja – kuha.


Upravo to daje mu hrskavu vanjštinu, tako da će vas svi koji ga probaju zasigurno pitati da otkrijete vašu kulinarsku tajnu.


Sastojci


  • 1,5 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice srednje veličine
  • 40g palente
  • 4 žlice masti ili biljnog ulja
  • 3 grančice majčine dušice
  • sol

Priprema


Zagrijte pećnicu na 220°C (200°C ako koristite ventilator).


Stavite krumpir u lonac s hladnom posoljenom vodom. Pustite da zavrije i kuhajte oko 5 minuta, dok ne počne omekšavati oko rubova.


Ocijedite zatim krumpir u cjedilu dok se potpuno ne osuši, a zatim ga vratite u posudu, zaklopite i protresite da rubovi postanu hrapavi. Pospite palentom i ponovno protresite dok se ne prekrije.


Zagrijte veliki plitki lim za pečenje u pećnici , zatim dodajte masnoću po izboru i zagrijte 5 minuta.


Pažljivo dodajte krumpir, pa još masnoće dok se krumpir ne prekrije i preko pospite grančicama majčine dušice.


Vratite u pećnicu i pecite oko 45-55 minuta dok ne porumene i postanu hrskavi, okrećući krumpire na pola vremena pečenja, piše BBC Food.


Poslužite i uživajte!