Grad Rijeka u siječnju kreće s primjenom zdravih marendi u školama

Riječki osnovnoškolci će od drugog polugodišta doručkovati zobene pahuljice s medom i cimetom, jogurt s probiotikom, fritaju s povrćem ili integralni kruh s namazom od tune i svježeg sira...

Od siječnja 2025. godine, Grad Rijeka započinje s primjenom unaprijeđenog modela školskih marendi, donoseći zdravije i raznovrsnije obroke svim riječkim osnovnoškolcima. U želji da se djeci osigura kvalitetna i nutritivno uravnotežena prehrana, najprije je formirana posebna radna skupina sastavljena od nutricionista i predstavnika škola. Ta je skupina izradila nove jelovnike usklađene s potrebama djece, a potom je pokrenut proces objedinjene nabave namirnica za sve škole.



Novi model predviđa obroke pripremljene od zdravijih namirnica, uz pažljivo praćenje prehrambenih standarda. Izrađeni jelovnici mogu se prilagođavati sezonskoj ponudi kako bi djeca dobivala ono najbolje. Naime, uključene nutricionistkinje, predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Thalassotherapije, pripremile su tri različite varijante sezonskih jelovnika za riječke škole.


Svakodnevna ponuda voća i orašastih plodova


Tako će riječki osnovnoškolci od drugog polugodišta ove školske godine doručkovati zobene pahuljice s medom i cimetom, jogurt s probiotikom, fritaju s povrćem ili integralni kruh s namazom od tune i svježeg sira. Uz to, na jelovnicima će se kao noviteti naći zobene pahuljice, biljni napitci, muesli, riža i proso na mlijeku te mnoge druge zdrave namirnice koje će obogatiti školske obroke i pridonijeti razvoju zdravih prehrambenih navika. Osim toga, svaki će dan u ponudi obavezno biti svježe i sušeno voće te orašasti plodovi, čime će se povećati dostupnost svježih i zdravih namirnica svim učenicima, na dnevnoj bazi. 


U Rijeci se kontinuirano, na razne načine, nastoji aktivno doprinijeti promociji i usvajanju zdravog načina života i životnih navika, osobito djece i mladih. Grad Rijeka s tim ciljem inicira i provodi brojne programe i projekte u osnovnim školama i dječjim vrtićima kojima je osnivač. Naime, razna istraživanja pokazuju da se učenje o prehrani tijekom adolescencije pokazalo učinkovitim u povećanju znanja, stavova i primjene pozitivne prakse glede prehrane, zbog specifičnosti razdoblja adolescencije. Djetinjstvo i rana adolescencija predstavljaju stoga važna životna razdoblja u kojima učenici u svakodnevici školskog okruženja mogu steći vještine i znanja koja su važna za razvoj budućih navika, odnosno za usvajanje zdravih životnih stilova.


O zdravoj prehrani uči se i kroz Zdravstveni odgoj i obrazovanje


S ciljem prikupljanja relevantnih informacija o raznim aspektima zdravstvene pismenosti i zdravlja riječkih učenika, prošle je godine Grad Rijeka organizirao anketno istraživanje među učenicima sedmih razreda u dijelu riječkih škola koje je pokazalo da oko 50 posto učenika smatra kako bi u školi trebali više učiti o zdravoj prehrani i načinima pripreme hrane.


Važno je napomenuti i da briga o zdravlju obuhvaća prepoznavanje, razumijevanje i usvajanje zdravih životnih navika, kao i izbjegavanje onih koje su štetne. Budući da se zdravi načini života smatraju temeljima za dobro zdravlje, kvalitetu i dugovječnost, još jedan veliki iskorak učinjen ove školske godine jest uvođenje izvannastavne aktivnosti Zdravstveni odgoj i obrazovanje u dio riječkih osnovnih škola u sklopu kojeg učenici uče i što jesti za dobro zdravlje, koje se hranjive tvari nalaze u hrani, skrivene opasnosti nepravilne prehrane, sastav zdravog tanjura, utjecaj energetskih pića, što su dodaci prehrani i drugo.


________________


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom: Grad Rijeka