Priča s place

Ribarnica na Donjoj Vežici nudi i gotove obroke. Bez obzira na poskupljenje, ponuda je i dalje dobra

Katarina Bošnjak

Foto Katarina Bošnjak

Foto Katarina Bošnjak

Premda bi cijene mogle biti niže jer su trenutno iste kao i u restoranima, iste su ovakve cijene i na brojnim drugim europskim tržnicama na kojima se prodaju gotovi obroci



Na tržnici Donja Vežica ovog je tjedna bilo poprilično prazno, no nešto se više ljudi ipak okupilo u ribarnici koja u prodaji ima i gotove obroke, odnosno svježu ribu koja se na licu mjesta može pojesti.


O ovoj smo ribarnici već ranije pisali, onda kada su cijene ipak bile nešto niže, no bez obzira na poskupljenje, ponuda je i dalje dobra, hrana ukusna i brzo pripremljena, a kapacitet za sjedenje čak se i proširio.





Dnevna ponuda u cijenu uključuje i priloge – krumpir salatu, blitvu i pomfrit, a bilo je friganih lignji za 10,50 eura i oslića po istoj cijeni, tune na žaru za 14, brancina za 10, rižota od sipe za 9, bakalara na bijelo za 4 te srdela za 9 eura.


Među ribom se našla i piletina na žaru koja se prodavala za 10 eura, također s prilogom. U dnevnoj ponudi ribarnica na Donjoj Vežici ima i deserte – palačinke, ali i dnevne kolače koji se prodaju po cijeni od 3,20 eura.



Premda bi cijene mogle biti niže jer su trenutno iste kao i u restoranima, iste su ovakve cijene i na brojnim drugim europskim tržnicama na kojima se prodaju gotovi obroci. Primjerice, porcije svježe pripremljene hrane koštaju između 10 i 14 eura i na tržnici u centru Budimpešte.



Ipak, razlika je u tome što se na budimpeštanskoj placi poprilično često čeka na stol zbog gužve, i to pretežito gužve koju stvaraju turisti, dok na placi na Donjoj Vežici uvijek ima praznih stolova, a za onima koji su zauzeti sjede lokalci.


Nameće se tako zaključak da proizvode na placama mogu priuštiti uglavnom oni koji na tim placama nisu lokalni, već koji su s namjerom došli trošiti i počastiti se, uživati, odnosno – turisti.