Foto Vedran Karuza
Ono što zadnjih godina obilježava svaki advent su - fritule
povezane vijesti
RIJEKA – Ove godine Advent u Rijeci, pozicioniran je na tri lokacije u samom središtu grada – Korzo, Trg Riječke rezolucije i novi kontejnerski ugostiteljsko zabavni kompleks Gat, smješten na Adamićevom gatu. Naravno ne treba zaboraviti ni Trsatsku gradinu, koja je najatraktivnija, ali ove godine ima nešto skromniju ugostiteljsku ponudu kada su u pitanju kućice, kojih je prošlih godina bilo puno više.
Za mnoge je svaki Advent, pa i onaj u Rijeci, svake godine nezaboravno iskustvo svih osjetila, s posebnim naglaskom na ponudu jela i pića koja ujedno odražavaju tradiciju i inovativnost nekih ugostitelja. Adventski štandovi, popraćeni bogatom gastronomskom ponudom čine ovo razdoblje jednim od najposebnijih, a uspijeva i okupljati, posebno mlađe ljude na otvorenom prostoru.
Ono što zadnjih godina obilježava svaki advent su – fritule. Ta gastroinovacija iz Venecije postala je predmet socioloških rasprava, jer kako mogu koštati od 5 pa do čak 11 eura, koliko koštaju tzv. Dubai fritule u Zagrebu. Dubai fritule stigle su i u Rijeku, ali nam Aleksandra sa štanda »Perine fritule« kaže da neće kao u Zagrebu koštati 11 eura, već »samo« 7 eura. Specifičnost im je krema od pistacija i bogati ukras u kojem dominira luksuz i sjaj Dubaija.
Dugački redovi
Što bi na to danas rekli njihovi stvaratelji iz Venecije, teško je reći. Kada su nastale u Veneciji, bile su »nacionalni slatkiš Repubblica Serenissima«, a radili su ih – fritoleri. Vremenom je broj fritoleri u Veneciji rastao i postalo ih je toliko mnogo da su mogli stvoriti korporaciju tijekom XVII. stoljeća. U udruženju je bilo 70 fritolera, a svaki je bio zadužen za proizvodnju i prodaju tipičnih slatkiša tijekom Venecijanskog karnevala. Prvi recept za fritule je iz XIV. stoljeća i čuva se u Biblioteca Nazionale Canatense u Rimu. Osnovni recept glasi: 25 g kvasca, 300 g brašna, ¼ mlijeka, 3 jaja, 100 g šećera, malo limunove kore i malo soli. Može se dodati 70 g kandiranog voća, 30 g pinjola i malo grape ili ruma.
Danas za vrijeme adventa nema »praznih fritula«, kako su se nekada jele, jer bez fine i manje fine čokoladne i vanili kreme, različite vrste premaza tipa oreo, marcipana, pa do pistacija, nitko ih ne bi ni pogledao.
– Najviše ih vole djeca, a roditelji se ne bune zbog cijene od 5 eura za veliku čašicu, ukrašenu slatkišima i preljevima, kaže nam Aleksandra, na štandu – kućici na Korzu, jer se za fritule zna čekati navečer i u dugačkom redu. Na Korzu su četiri štanda, a na jednom su fritule nešto jeftinije – 4 eura, ali gospođe koje ih imaju u ponudi ne bi željele otkrivati svoj poslovni model.
Na još jednom »brendiranom štandu« – »Nadine fritule« gospođa ručno mijesi smjesu i kaže da su to prave fritule pa je i cijena 5 eura, a u ponudi su i palačinke po istoj cijeni, a kupaca uvijek ima.
– Nismo turisti, iz Opatije smo pa smo se malo počastile, kažu Gordana i Dinka.
Meso s OPG-a
Ovogodišnja gastroponuda riječkog adventa spaja lokalne običaje i moderne tendove, pa mnogi posjetitelj dolaze do gastrokućica i kontejnera kako bi uživali ne samo u čaroliji blagdanske atmosfere, već i kušali delicije, ne samo slatku, već i slanu gastro i tekuću ponudu koja se nudi na adventskim štandovima.
Veselo društvo na Gatu kaže da ponuda jela i pića nije samo u funkciji zadovoljavanja osnovnih prehrambenih potreba, već predstavlja i priliku za doživjeti suštinu božićnih običaja, ali da su cijene ipak malo visoke pa su se odlučili počastiti samo pićem koje obilježava advent. Cijena kuhanog vina od 2 deci je od 3,20 do 3,50 eura, rum punč 3,50, kuhani gin od 5, kao i kuhani rum. Za veće društvo tu su botelje kvalitetnog vina od 22 pa do 25 eura, dok je rinfuzo 2 eura po decilitru. Ljubitelje pjenušca željnih luksuza boca će koštati 35 eura.
A ponuda jela je zbilja raznovrsna. Dok Luka Gašparac reže ljubičasti kupus koji je sastavni dio ponude istarske kobasice u brioche pecivu, u koju uz kupus ide i kravlja skuta, domaći umak od maslinovog ulja, papar od senfa i malvazije, napominje da se kobasice rade od svinjskog mesa uzgojenog na OPG-u blizu Labina.
– Najbolje nam ide ta istarska kobasica po cijeni od 7 eura, ali ne samo navečer, jer se ovdje dolazi i na marendu, kaže Luka.
On napominje da su došli iz Istre u Rijeku, da su zadovoljni dosadašnjim adventom i da imaju dobar promet. Uz kobasicu, dobro ide i hladna plata, od pršuta, sira i kobasica po 12 eura, koju uglavnom uzimaju društva, dok se pojedinci uz komabusu najčešće odlučuju za dimljeni burger, od junetine sa svim uobičajenim sastojcima po cijeni od 9,5 eura. U ponudi je još i trgana koljenica po 9 eura, obični krumpirići po 3,5 eura, ali pravi hiti su krumpirići s kravljim sirom i domaćim umakom od tartufa po 4,5 eura.
Tradicionalna ponuda
S obzirom na raznolikost posjetitelja, ponuda je usmjerena i prema modernim kulinarskim trendovima. Riječki adventski štandovi ne zaboravljaju ni vegane i vegetarijance, ali tradicionalna ponuda ipak prevladava. Ćevapi u lepinji su 10 eura, bajadera od svinjetine 5, sarmica 4,5, tortilja s trganom svinjetinom 3,5, hamburgeri 7, marinirana krilca 8 eura. Bogata je ponuda i sve popularnijih pinsi. Tako ona od šunke košta 8,5, kao i ona od mortadele, dok osnovna margarita košta 7,5 eura. U ponudi su i slatke knedle po 3 eura.
Ponuda jela i pića nije samo prilika za uživanje u okusu, već i za stvaranje novih uspomena i doživljaja, ali i viška kilograma, pa Dražen Topalović sa svojim štandom ima rješenje.
– Već sada se kupuju sredstva za čištenje organizma za postadvent. Najviše ide sikavica, konoplja, kao i čaj za probavu. U Rijeci sam već 15 godina sa štandom na adventu i već imam puno poznatih kupaca koji redovito dolaze i koji su već kupili sve što im je potrebno da se očiste nakon što su malo pretjerali u hrani, kaže nam iskusni Topalović.
CIJENE PIĆA (u eurima)
● kuhano vino 3,20 – 3,50
● rum punč 3,50
● kuhani gin od 5
● kuhani rum 5
● botelja vina 22 – 25
● rinfuzo dec vina 2
● boca pjenušca 35