Zelena divota

Kokedama. Zaronite u svijet japanske tradicije i stvorite u domu svoj vlastiti “lebdeći vrt”

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Umjesto da biljka raste u tegli, raste u kuglici napravljenoj od zemlje i mahovine

Kokedama nije samo biljka – to je spoj prirode i umjetnosti!


Radi se o vrsti bonsai umjetnosti, odnosno tradicionalnoj japanskoj tehnici uzgoja biljaka koja biljku pretvara u viseću umjetničku instalaciju.


Kokedama doslovno znači “kugla od mahovine”. Dakle, umjesto da biljka raste u tegli, raste u kuglici napravljenoj od zemlje i mahovine.


Kokedama dodaje onaj idealan dašak prirode svakom prostiru, a u nastavku donosimo detaljan vodič za izradu vlastite kokedame kod kuće.



Foto: Pexels

Potrebne stvari


Biljka: odaberite biljku koja voli vlagu i ima plitki sustav korijenja. Popularni izbor su paprati, sukulenti, pothos, spatifilum ili bonsai.
Smjesa za tlo: koristite smjesu koja zadržava vlagu. Idealno je kombinirati zemlju za bonsai, običnu zemlji i malo treseta ili kokosovih vlakana.
Mahovina: živa ili suha koju ćete prethodno namočiti u vodi.
Konac ili žica: prirodni konac, juta ili tanka žica za omatanje.
Voda: za održavanje vlažnosti smjese i mahovine.



Foto: Pexels

Postupak


Prvo ćete pripremiti tlo tako da ćete pomiješati vrtlarsku zemlju s zemljom za bonsai ili tresetom. Smjesa mora biti dovoljno ljepljiva kako bi zadržala oblik kugle. Ako je previše suha, dodajte malo vode dok ne dobijete konzistenciju koja se lako oblikuje.


Neki se odlučuju na omjer 50-50, a neki na 70-30 u korist obične zemlje.


Zatim oblikujte kuglu veličine otprilike jedne naranče, a u sredini napravite rupu gdje će biti korijen biljke.


Pažljivo izvadite biljku iz njezinog lonca i otresite višak zemlje s korijena, ali budite oprezni da ne oštetite korijenje. Ako je potrebno, nježno skratite korijenje koje je predugačko .


Sada dolazimo do sadnje: smjestite korijen biljke u rupu koju ste napravili u kugli i dodajte malo zemlje kako biste osigurali da je biljka čvrsto smještena unutar kugle.


Nakon toga mahovinu (ako je suha) prethodno namočite u vodi dok ne postane mekana i savitljiva, a ako koristite svježu, omotajte oko kugle dok tlo potpuno ne prekrijete. Pazite da mahovina bude ravnomjerno raspoređena.


Uzmite konac, jutu ili žicu i čvrsto omotajte kuglu. Pomoću križnog uzorka omotavanja osigurajte da mahovina ostane na mjestu. Konac ne mora biti pretjerano zategnut, ali mora držati mahovinu na mjestu.


Ako želite da kokedama visi, pričvrstite dodatni konac za kuglu i objesite je na željeno mjesto.


Ako ju pak želite postaviti na neku ravnu površinu, smjestite je na tanjurić ili drvenu podlogu kako biste spriječili vlaženje površine ispod nje.



Foto: Pexels

Kako se brinuti za kokedamu?


Kada primijetite da mahovina postaje suha, vrijeme je za zalijevanje. Kuglu možete uroniti u posudu s vodom na 10–15 minuta. Ostavite je da se ocijedi prije vraćanja na mjesto.


Redovito prskajte mahovinu vodom kako biste je održali svježom i zelenom.


Smjestite je na indirektno svjetlo, daleko od izravnog sunca koje može isušiti mahovinu.


Povremeno (jednom mjesečno) dodajte tekuće gnojivo u vodu za zalijevanje kako biste nahranili biljku.