FOTO: iStock
Manje je često više
povezane vijesti
Božićno vrijeme često se povezuje s neodoljivim mirisom svježe pečenih kolačića. Ali ponekad nemate vremena ili želje za kompliciranim receptima s bezbroj sastojaka. Imamo savršen recept upravo za takve dane.
Govorimo o ovim genijalnim keksićima koji su brzo gotovi i garantirano preukusni. Nakon pečenja ovi kolačići se uvaljaju u cimet i šećer, što im daje neodoljiv božićni štih.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci
Za oko 40 komada:
- 200g maslaca
- 550 g brašna
- 300 g kiselog vrhnja s visokim udjelom masti
- cimet i šećer za valjanje
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Omekšali maslac narežite na sitne komadiće i zajedno s kiselim vrhnjem stavite u veliku zdjelu za miješanje. Postupno dodavajte brašno i sve zamijesite u glatko, elastično tijesto. Tijesto ne smije biti ljepljivo pa po potrebi dodajte još malo brašna.
Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta. To će kasnije olakšati rad s njim. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na 3-4 mm debljine.
Kalupima za božićne kolačiće izrezujte zvjezdice i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Kolačiće pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta dok ne dobiju nježnu zlatnu boju. Pomiješajte cimet i šećer u plitkoj posudi. Tople kolačiće pažljivo uvaljajte u smjesu tako da budu potpuno prekriveni smjesom. Zatim ostaviti da se ohlade. Dobar tek!