Foto Marko Prpic/PIXSELL
povezane vijesti
Naslov shvatite kao šalu. Ne znamo koliko je uspješna, ali je istinita. Kemijske tvari koje oslobađaju automobilske gume mogu se pronaći u lisnatom povrću koje jedemo (salati, na primjer), zaključci su novog istraživanja koje rasvjetljava utjecaj električnih vozila i vozila s motoromima s unutarnjim izgaranjem na okoliš, piše revija HAK.
Automobilske gume sastoje se od složene mješavine materijala za poboljšanje performansi i trajnosti. Uključeni su i kemijski aditivi koji se sastoje od stotina tvari. Nakon što se oslobode iz guma, te se čestice ispiru u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda kad pada kiša, kažu znanstvenici za zaštitu okoliša sa Sveučilišta u Beču, a otpadne vode koje se tamo nakupljaju često se rasipaju po poljima kao gnojivo. Tamo ih biljke mogu apsorbirati i tako dospjeti i do ljudi. Uzorci su analizirani na ukupno 16 kemijskih spojeva koji su povezani s gumama.
Studija koja je analizirala povrće uzgojeno u Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj i Izraelu objavljena je u znanstvenom časopisu Frontiers in Environmental Science i potvrđuje rezultate ranijeg laboratorijskog istraživanja. Ovo otkriće također prati druga istraživanja koja su otkrila ostatke lijekova u biljnoj hrani. Premda je koncentracija tvari bila niska, dokazi su ipak bili jasni, a rezultati su prenosivi na druge zemlje, rekao je Thilo Hofmann iz Centra za mikrobiologiju i znanost o sustavima okoliša na Sveučilištu u Beču (CeMESS).
Prema prethodnim istraživanjima, u EU svake godine nastane oko 500.000 tona sitnog materijala koji je posljedica abrazije guma. U usporedbi s manjim česticama, čestice gume su vrlo grube i ne prodiru duboko u dišne puteve čovjeka. Barem nešto pozitivno…