Foto: iStock
Ukrasite po želji i uživajte
povezane vijesti
Ovi mini kolači nalik kuglofu idealan su slatki poklon za vaše najmilije, a pogotovo za gurmane.
Možete ih ukrasiti čokoladnom ili šećernom glazurom, voćem, ukrasnim mrvicama – što god vam srcu drago, a na stolu će izgledati apsolutno neodoljivo.
U nastavku donosimo recept.
Sastojci
Za suho voće:
- 150 g zlatnih grožđica
- 150 g običnih grožđica
- 75 g nasjeckanih suhih smokava
- 50 g suhih brusnica
- 50 g usitnjene miješane kore citrusa
- 100 ml tamnog ruma
- sitno naribana korica i sok pola naranče
- 2 žlice javorovog sirupa
- 25 g neslanog maslaca
Za biskvit:
- 100 g omekšalog neslanog maslaca, plus dodatno za podmazivanje kalupa
- 100 g svijetlog muscovado šećera
- 2 srednja jaja, lagano tučena
- 100 g glatkog brašna
- pola žličice miješanih začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir…)
- pola žličice mljevenog pimenta
- pola žličice mljevenog cimeta
- pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
Priprema
Za pripremu voća, u velikoj nemetalnoj zdjeli, pomiješajte suho voće i izmiješanu koru. U maloj tavi lagano zagrijte rum, narančinu koricu i sok dok se ne zagriju. Maknite s vatre i umiješajte javorov sirup i maslac te miješajte dok se ne otope.
Prelijte preko voća, promiješajte, poklopite i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
Zagrijte pećnicu na 170°C (150°C s ventilatorom). Maslacom namažite mini kalupe i obložite papirom za pečenje.
Umijesite biskvit koristeći samostojeći mikser ili ručnu električnu pjenjaču i veliku zdjelu. Tucite maslac i šećer dok ne postanu blijedi i pjenasti, oko pet minuta. Postupno umiješajte jaja. Prosijte brašno i začine i kratko promiješajte da se sjedine. Koristeći veliku metalnu žlicu, umiješajte namočenu voćnu smjesu (i svu tekućinu).
Podijelite smjesu za kolače u pripremljene kalupe i poravnajte. Pecite 20 minuta, zatim smanjite pećnicu na 150°C (130°C s ventilatorom) i pecite još 50 minuta ili dok ražnjić umetnut u sredinu biskvita ne izađe čist. Ostavite da se hlade u kalupima jedan sat, a zatim ih preokrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Ukrasite po želji i uživajte u kolačima koji su ukusni koliko i oku neodoljivi, dok recept donosi Good Housekeeping.