Ljuto, ljuće, najljuće

Donosimo nekoliko recepata za slasne (i ljute!) marinade

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Mesu će dati poseban okus

MARINADA OD SENFA I MEDA


VRIJEME: 10 min


TEŽINA: Jednostavno


SASTOJCI:


  • 30 ml maslinova ulja
  • 30 ml Dijon senfa
  • 30 ml meda
  • 15 ml senfa
  • 15 ml jabučnog octa
  • 2 gr češnjaka u prahu
  • sol i papar prema želji
  • 680 g mesa (najbolje svinjetine)

PRIPREMA: U posudi pomiješati sve sastojke za marinadu te u nju potopiti željeno meso. Dobro zatvoriti posudu te staviti u hladnjak na sat vremena, a da bi marinada u potpunosti prožela meso najbolje ga je pustiti da se marinira preko noći.



Foto: iStock

MARINADA S ČILIJEM


VRIJEME: 10 min


TEŽINA: Jednostavno


SASTOJCI:


  • 3 žličice čilija
  • 2 žličice slatke
  • crvene paprike
  • 1 žličica sečuanskog papra
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica korijandera
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica crnog papra

PRIPREMA: U mlinac za kavu staviti sečuanski papar i korijander te ih samljeti do praškaste strukture. Prebaciti u zdjelicu, dodati ostale začine i dobro promiješati. Dobivenu mješavinu staviti u staklenku te njome začiniti meso prije grilanja. Marinadu s čilijem čuvati do tri mjeseca.



Foto: iStock

AZIJSKA MARINADA


VRIJEME: 10 min


TEŽINA: Jednostavno


SASTOJCI:


  • 1 šalica soja sosa
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 zgnječena režnja češnjaka
  • 1 žlica đumbira u prahu
  • 1 žlica kumina
  • 1 žličica čili papričice

PRIPREMA: Sastojke za marinadu staviti u čistu plastičnu vrećicu.


Dobro promiješati i unutra ubaciti meso (svinjski kotleti ili vratina). Ostavite da se mariniraju od 30 do 45 minuta. Ovako marinirano meso najbolje je peći na grilu. Ako volite manje ljuto, stavite manje mljevenog čilija.


Foto: iStock


Foto: iStock

SUHA MEKSIČKA MARINADA


VRIJEME: 15 min


TEŽINA: Jednostavno


SASTOJCI:


  • 1 žličica kapule
  • u prahu
  • 3/4 žličice soli
  • 1 i pol žličice origana
  • 3/4 žličice čili papričice
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/3 žličice kumina
  • 1 kg mesa,
  • maslinovo ulje

PRIPREMA: Od navedenih suhih začina pripremiti marinadu. Svaki komad mesa premazati uljem i posuti suhom mješavinom začina.


Prstima gnječiti meso kako bi se marinada što bolje primila. Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da stoji od 30 minuta do 2 sata. Tako pripremljeno meso još malo posoliti, pokapati uljem i peći u pećnici na 190 stupnjeva od 25 do 30 minuta.



Foto: iStock