Foto Marko Gracin
Po istoj se cijeni prodavao i kiseli kupus – 2 eura za kilo, a još uvijek se na svakom drugom štandu prodavala i buča, također za 2 eura po kili
povezane vijesti
- Ni ljepota prirode, ni kvaliteta usluge nego – cijena! Turistički stručnjaci upozoravaju da gosti imaju novi prioritet
- Velika analiza TripAdvisora o hrvatskom turizmu: “Kuglica sladoleda pet eura mit ili stvarnost”
- Hrvatski kampovi su najskuplji u Europi. Cijena po danu je skoro dvostruko viša nego u Njemačkoj
Na centralnoj riječkoj tržnici ovog se tjedna, usprkos već uobičajeno kaotičnom prometu u centru grada, moglo vidjeti mnoštvo ljudi. Ne manjka ni dobre ponude, a još uvijek se tu i tamo može naći svježe zelenjave, od poprilično skupog špinata čija cijena varira između 4 i 5 eura po kilogramu, preko blitve za nešto pristupačnijih 3 eura po kilogramu pa do raštike za 5 eura po kilogramu.
Našlo se i rotkvica za 1,50 eura po kili te poriluka za 2,50, a i svih boja luka, i crvenog i bijelog i žutog, koji se prodavao za 2 eura po kilogramu. Po istoj se cijeni prodavao i kiseli kupus – 2 eura za kilo, a još uvijek se na svakom drugom štandu prodavala i buča, također za 2 eura po kili.
Što se voća tiče, i dalje se prodaje grožđe, uglavnom za 3 eura po kili, ali je bilo i puno šljiva za 2,50 eura po kilogramu. Istaklo se više vrsta jabuka, no niti jedna baš pretjerano pristupačne cijene – od jeftinijih su se našle pink lady jabuke za 2,50 eura po kilogramu, a bilo je i puno domaćih, no daleko skupljih – neke su se prodavale i za 3 do 4 eura po kili.
Ipak, od svega što se ovih dana našlo na placi, uvjerljivo je najslasniji mladi krumpir, a bilo je i dalmatinskog, no oba se prodaju za 2 eura po kilogramu. Mladi je krumpir idealan za pečenje s masnijim mesom, no može ga se pripremiti i na razne druge načine, primjerice u francuskoj salati od krumpira. Salata se radi tako da krumpire operete i narežete na pola ili četvrtine ako su veći, začinite solju i paprom te maslinovim uljem. Krumpir zatim pecite pola sata na 200 stupnjeva dok ne postane zlatan, a dok se peče napravite umak od senfa, sitno nasjeckanog češnjaka, prstohvat šećera i jabučnog octa, tako da sve sastojke dobro pomiješate. Pečeni krumpir prelijte umakom i pospite svježim peršinom, a po želji možete dodati još začina i francuska salata je spremna.