Užitak bez grižnje savjesti

Aromatična čokoladna torta koja je ujedno i, pazite sad – ‘sagorjevač’ masti

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ljubitelji slatkog, pozor!

Znamo da zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito, ali ovaj recept dokazuje da kolač može u isto vrijeme biti savršeno aromatičan, intenzivan i prekrasno punog okusa te pravi ‘sagorjevač’ masti!


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Megan Neveu | Olives + Thyme (@olivesnthyme)



Ne sadrži brašno i šećer, što ga čini pogodnim za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, a osvaja bodove i svojim izvrsnim nutritivnim vrijednostima, posebno visokim udjelom proteina.


To je moguće zahvaljujući bademovom brašnu koje sadrži, a koje je prirodno bogato proteinima i gotovo bez ugljikohidrata.


Prstohvat čilija – da, dobro ste pročitali – također pokreće metabolizam i također daje sjajnu notu okusa u ovom čokoladnom spektaklu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Angelina Papanikolaou (@bakedambrosia)



Sastojci:


Za biskvit:


  • 4 jaja
  • 100 g zamjene za šećer, npr. eritritol
  • 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 20 g kokosovog ulja
  • 200 g bademovog brašna ili mljevenih badema
  • 40 g kakaa za pečenje, nezaslađenog
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1 prstohvat čili pahuljica

Za ganache:


  • 150 g otopljene tamne čokolade, bez šećera
  • 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 50 g nemasnog prirodnog jogurta
  • 50 g eritritola

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Christina Marsigliese (@scientifically.sweet)



Priprema:


Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa. Manju posudu za pečenje (promjera 20 cm) namastite i namažite s malo kokosovog ulja.


Odvojite jaja. Istucite žumanjke s eritritolom i prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Bjelanjke s još prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Pažljivo umiješajte tekuće kokosovo ulje i mlijeko u smjesu žumanjaka.


Pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, prašak za pecivo, čili i kakao – te ih postupno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte tučene bjelanjke. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i poravnajte ga. Pecite 30 minuta.


Za ganache otopite čokoladu na pari. Kad se malo ohladi, pjenjačom umiješajte eritritol, nemasno mlijeko i prirodni jogurt. Prelijte gotovu tortu i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.