Pošteno će vas ugrijati

Chili con carne s bundevom pravi je odabir za tmurne dane

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Meksički klasik u jesenskom ruhu

Kada dani postanu kraći i zrak postane hladniji, nema ništa bolje od tanjura vrućeg čilija čiji opojan miris osvaja na prvu. A sada vam otkrivamo uzbudljivu varijaciju recepta: chili con carne s bundevom.


Jesenska bundeva ovom jelu daje potpuno novu čar, što ga čini savršenim za ugodne večeri kod kuće.


Ono što je posebno praktično je to što recept nije samo jednostavan za pripremu, već je savršen i za kuhanje unaprijed pa ga to čini idealnim kao recept za pripremu obroka za tjedan ili kao jednostavno glavno jelo za mnogo gostiju.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli It Comes From The Ground (@itcomesfromtheground)



Sastojci (za 8 porcija):


  • 350 g bundeve
  • 1 veliki luk
  • 2 rajčice
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 700 g mljevene junetine
  • 250 ml goveđeg temeljca
  • 230 g nasjeckanih rajčica
  • 90 g paste od rajčice
  • 250 g pirea od bundeve
  • 425 g konzerviranog graha
  • 425 g bijelog graha iz konzerve
  • 1 žličica čilija u prahu (po ukusu)
  • 2 žličice paprike (slatke)
  • 2 žličice kumina
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica sušenog origana
  • sol, papar

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Melissa Copeland (@stingyveganrecipes)



Priprema:


Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, odrežite koru i narežite na sitne kockice. Luk i češnjak ogulite i sitno narežite, papriku i rajčicu operite i očistite te ih također narežite na kockice. Pazite da komadi budu što ravnomjernije izrezani.


Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, prvo pirjajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte papriku i bundevu. Nakon par minuta dodajte komadiće rajčice. Na kraju dodajte češnjak. Sve kuhajte dok povrće ne omekša.


Povrće gurnite na rub posude, a na sredini popržite mljeveno meso i pustite da porumeni. Nakon što je meso uglavnom porumenilo, umiješajte začine, temeljac, pire od bundeve, nasjeckane rajčice, pastu od rajčice i grah. Zakuhajte smjesu i zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac poklopcem, ali ostavite otvor za paru.


Pirjajte čili oko sat i pol do dva sata uz povremeno miješanje. U potpunosti uklonite poklopac nakon otprilike pola vremena kuhanja. Za posluživanje ulijte u zdjelice i po želji prelijte kiselim vrhnjem.