Za okrijepu

U nadolazećim hladnim danima ugrijte se uz varivo po venecijanski

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Zamirisati će čitavom kućom i odlično će pasati uz palentu!

Italija je uvijek bila i ostala na dobrom glasu po svojoj famoznoj kuhinji.


Iako nam prvo na pamet padaju pizze i tjestenine, nadolazeći hladni dani kao da pozivaju na toplo jelo koje će nas ugrijati i okrijepiti.


Donosimo recept za varivo po venecijanski, koje će zamirisati čitavom kućom i koje će odlično pasati uz palentu!


Sastojci


Za varivo:


  • 25 grama grožđica
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 150 grama pancete narezane na kockice
  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • 1 režanj češnjaka, oguljen i samljeven
  • pola žličice mljevenog kima
  • 400 grama (ili jedna konzerva) konzerve šarenog graha
  • pola glavice radiča, sitno nasjeckanog

Za palentu:


  • 1 žličica morske soli (ili po ukusu)
  • 100 grama instant palente
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1 žlica maslaca

Priprema


Stavite grožđice u šalicu ili zdjelu i prelijte ih sa 125 ml kipuće vode.


Stavite 675 ml vode u lonac u kojem ćete kuhati palentu i pustite vodu da zavrije.


Dok se voda zagrijava, u velikoj tavi zagrijte ulje i pecite kockice pancete tri do pet minuta, povremeno miješajući, a zatim dodajte mljeveni češnjak i nasjeckanu ljutiku i miješajte na vatri još nekoliko minuta, dok panceta ne porumeni, a ljutika omekša.


Umiješajte kim, zatim dodajte grožđice zajedno s vodom u kojoj su se namakale i pustite da zavrije.


Kada proključa, ubacite grah i njegovu tekućinu, pustite da prokuha, a zatim dodajte nasjeckani radič i kad varivo ponovno zakuha, ugasite vatru, poklopite i vratite se na palentu.


U zaključalu vodu dodajte sol (po ukusu), a zatim umiješajte palentu, sipajući je u posudu u ravnomjernom, ali laganom mlazu, i kuhajte miješajući dok ne postane glatka i zgusnuta.


Kad je gotova, maknite ju s vatre i umiješajte parmezan i maslac te začinite po želji.


Poslužite zajedno s varivom i uživajte u bogatom i opojnom okusu, piše Nigella.