Najbolji će okus imati tek idući dan
povezane vijesti
Dok se mentalno pripremamo na sve kolače koje ćemo pojesti za vrijeme blagdana, sada kao da žudimo za nekim laganijima.
Imamo baš takvu sugestiju – ovaj neodoljivi kolač od mrkve koji se radi bez brašna.
Najbolji će okus imati tek idući dan, stoga ga je najbolje nakon što se ohladi zamotati u plastičnu foliju, no razumijemo ako kolač, a niti vi, neće to dočekati…
Sastojci
- 210 g neslanih prženih badema
- 200 g smeđeg šećera
- 1 i pol žličice praška za pecivo
- vršak žličice soli
- 1 žličica cimeta
- pola žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
- 2 žličice naribane korice limuna
- 4 velika jaja
- 65 g bijelog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 220 g sitno naribane mrkve
Foto: Pexels
Priprema
Prvi korak je taj da ćete pećnicu staviti grijati na 180°C, te rešetku (p)ostavite na sredinu.
Nauljite kalup promjera cca 23 cm i obložite ga papirom za pečenje. Lagano nauljite i papir.
Dok se pećnica grije, pomiješajte bademe i smeđi šećer u multipraktiku te miksajte dok bademi ne budu sitno samljeveni.
Dodajte prašak za pecivo, sol, cimet, muškatni oraščić te koricu limuna i promiješajte.
U drugoj posudi, umutite jaja mikserom, a potom im dodajte bijeli šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta.
Dodajte ekstrakt vanilije, pa potom smjesu badema i mrkvu u tri naizmjenična dodavanja.
Smjesu premjestite u pripremljeni kalup.
Stavite u pećnicu i pecite oko jedan sat dok ne postane čvrsto na dodir i počne se odvajati od posude.
Čačkalica zabodena u sredinu kolača trebala bi izaći čista.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na rešetki 10 minuta.
Nakon toga uklonite kalup i pustite da se kolač ohladi do kraja a zatim ga čvrsto zamotajte u plastiku, piše NYTimes.