Slatki vikend

Festival čokolade u Opatiji opet je bio puni pogodak. Jedna kreacija posebno je mamila uzdahe

Filip Brnelić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U vikendu prepunom aktivnosti proizvođači i prodavači čokolade imali su pune ruke posla



OPATIJA – Udarni dan opatijskog Festivala čokolade privukao je u Centar »Gervais« i druge lokacije u gradu mnoštvo ljubitelja ove jedinstvene namirnice koji su htjeli okusiti kakve sve vrste ona može poprimiti.


U vikendu prepunom aktivnosti proizvođači i prodavači čokolade imali su pune ruke posla zadovoljavajući različite ukuse kupaca, no čak su i oni zastali kako bi pogledali nesvakidašnju slatku kreaciju koja je izazvala najveći interes 18. izdanja festivala.


Svjetlo dana i opatijske publike tako je ugledala »Villa Angiolina u čokoladnom reljefu«, četiri kvadratna metra velika torta nastala suradnjom domaćih brendova Lungomare Chocolates, koji potpisuje opatijska čokolatijerka i dizajnerica čokolade Marina Prijatelj te Croatian Choco Concepta.




Uz Marinu Prijatelj, u izradi i ukrašavanju prepoznatljivog perivoja sudjelovali su Nilda Parać i Charles Light, dok je ornamentirani čokoladni reljef Angiolininog pročelja od bijele i tamne čokolade djelo akademske kiparice Georgette Yvette Ponte.


Teško je zamisliti bolji, a još teže slađi način da se obilježi velika obljetnica Angiolinine izgradnje te ujedno i godišnjica organiziranog turizma u Opatiji.


Utrošeno puno truda


– Ovaj projekt nije bio nimalo jednostavan, utrošeno je puno truda od ideje do realizacije i na kraju slaganja cijele torte u jednu cjelinu. Torta je zbilja posebna, na ovaj smo način željeli obilježiti ove opatijske simbole 180 godina nakon izgradnje Angioline kao prvog turističkog objekta u Opatiji.


U njenu izradu je uloženo mnogo, govorimo o veličinama kao što su 70-80 kilograma čokolade i 15 kilograma marmelade, dno torte čini poznata bečka sacher torta, a gore je svijetli parter – kazala je Barbara Lipovšćak iz Lungomare Chocolates, dok je samu vilu predstavila njena autorica Georgette Yvette Ponte.


– Za cijeli je projekt čokoladne Angioline i njena perivoja bilo potrebno tri mjeseca, a sama izrada reljefa koji predstavlja vilu trajala je mjesec dana. Najprije sam izlila blok čokolade i od njega izrezbarila Angiolinu, bilo je zahtjevno raditi s bijelom čokoladom koja je mekša od tamne – navela je Georgette Yvette Ponte.



Humanitarni Atomium


Nagurano prizemlje Centra »Gervais« s nestrpljenjem je čekalo okusiti čokoladnu Angiolinu koju je prvo trebalo pripremiti za konzumaciju.


Svečanom rezanju torte spremno su pristupili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić, saborska zastupnica Ana Puž Kukuljan i veleposlanik Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, Nj. E. William De Baets, uz nazočnost počasnog konzula u Belgiji, Opatijca Ivana Kovačića.


Poveznicu između Belgije i Opatije ovog vikenda nisu ojačali samo diplomati i ljubav prema čokoladi, već i gostovanje belgijskog artisana čokolatijera Alexandrea Druarta koji je na ovogodišnjem festivalu predstavio svoju jedinstvenu skulpturu.


Belgijski čokolater Dumant Alessandre sa skulpturom atoma / Foto Marko Gracin


– Inače radim čokoladne skulpture, a ovu statuu izrađenu prema briselskom Atomiumu napravio sam prvi put. Njena čokolada je izrađena prema posebno odabranim karakteristikama okusa i čvrstine, tu su visokokvalitetni sastojci.


U Atomium je uloženo više od 100 sati rada, najprije sam izgradio komade, pa ih spojio zajedno, a kako je skulptura u obliku kocke, sve mora biti u balansu da se ne sruši. Ako se održava na pravi način, ova statua može trajati zauvijek i drago mi je da će biti namijenjena za dobrotvorne svrhe – rekao je Druart.


Naime, njegovo se djelo pred opatijskim posjetiteljima našlo na prigodnoj aukciji, a sredstva prikupljena prodajom čokoladne verzije Atomiuma bit će uplaćena za rad Udruge osoba s invaliditetom grada Opatije.


Radionica izrade čokolade u Zori / Foto Marko Gracin