Bogat i kremast

Rižoto od bundeve s kozjim sirom i brusnicama idealno je jesensko jelo

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kao prilog možete poslužiti salatu od ricotte

Bogat i kremast – rižoto od bundeve s kozjim sirom odličan je obrok bilo da se radi o ručku ili večeri.


Proces pripreme je jednostavan, a budući da je u ovoj varijanti bez mesa, super je opcija i za vegetarijance.


Poseban štih daju mu brusnice, a kao prilog možete poslužiti salatu od ricotte.


Sastojci


  • 1 l temeljca
  • 250 g pirea od bundeve
  • 2 žlice maslaca
  • 1 naribana ljutika
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
  • 330 g Arborio riže
  • 1 žličica bijelog vinskog octa
  • 45 g ribanog parmezana
  • 15 g nasjeckanog svježeg peršina
  • četvrtina žličice muškatnog oraščića
  • svježe mljeveni crni papar
  • 240 g izmrvljenog kozjeg sira
  • 60 g suhih brusnica

Priprema


U tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte temeljac i pire od bundeve. Zakuhajte, a kad zavrije smanjite vatru. Pokrijte i držite na toplom.


Otopite maslac na srednje jakoj vatri. Nakon što se pjena smanji, dodajte ljutiku i sol. Kuhajte nekoliko minuta dok ne omekšaju, a zatim dodajte timijan i rižu i kuhajte još minutu.


Dodajte bijeli vinski ocat i žlicu toplog temeljca te kuhajte uz povremeno miješanje dok tekućina ne ispari. Dodajte još jednu žlicu temeljca i nastavite kuhati dok ponovno ne ispari. Nastavite kuhati, dodavajući žlicu po žlicu temeljca i puštajući da ispari između svakog dodavanja. Kuhajte dok riža ne bude gotova (oko 20-25 minuta). Trebala bi biti kremaste teksture.


Pomiješajte parmezan, polovicu peršina i muškatni oraščić. Začinite po ukusu solju i paprom. Pospite preostalim peršinom, kozjim sirom i suhim brusnicama. Poslužite odmah, poručuje Plaitings+Pairings.


Uslast!