Festival uvijek privuče veliki broj građana / Foto ARHIVA NL
Posjetitelji će imati priliku kušati i sudjelovati u izradi raznovrsnih čokoladnih recepata, kao i učiti o stvaranju ove popularne namirnice. Središnje aktivnosti bit će u Centru "Gervais"
povezane vijesti
OPATIJA – Od 8. do 10. studenog u Opatiji će se održati 18. izdanje Festivala čokolade koje ponovo na nekoliko gradskih lokacija donosi degustacije i prodaju čokoladnih delicija, čokoladne kreacije i atraktivne prezentacije, radionice, tematske izložbe, ekskluzivnu ponudu čokoladnih jela i pića i brojna druga zbivanja. Središnje aktivnosti najvećeg i najstarijeg događanja posvećenog čokoladi u Hrvatskoj kroz tri će se dana festivala odvijati u opatijskom Centru “Gervais”, gdje će u sklopu “Čokoladne čarolije” svoje proizvode predstaviti gotovo 40 renomiranih craft proizvođača čokolade i OPG-ova, a posjetitelji centra moći sudjelovati i u aktivnostima izrade i dekoracije čokolade.
Čokoladne aktivnosti
Iz Turističke zajednice grada Opatije pod čijom se organizacijom pripremaju čokoladne aktivnosti najavljuju kako će posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala biti “Villa Angiolina u čokoladnom reljefu”, odnosno bečka Sacher torta dizajnirana u obliku cvjetnog partera ispred Ville Angioline. Ova kreacija velika četiri četvorna metra autorski je rad hrvatske čokolatijerke i dizajnerice čokolade Marine Prijatelj izrađen u povodu 180. obljetnice organiziranog turizma u Opatiji, a njega će pratiti ornamentirani čokoladni reljef od bijele i tamne čokolade u izvedbi akademske kiparice Georgette Yvette Ponte koja će ga stilizirati tijekom prva dva dana festivala. Javno predstavljanje torte zakazano je za nedjelju 10. studenog u 12 sati, a u okviru događanja predstavit će se i torta Angiolina manjih dimenzija, autorice Marine Prijatelj, kao novi gastrosuvenir Opatije.
Također, u Centru “Gervais” nadolazećeg će vikenda gostovati čokolatijer Alexandre Druart koji će od čokolade izrađivati skulpturu briselskog Atomiuma. Čokoladna verzija ove belgijske znamenitosti bit će stavljena na aukciju i predstavljena 10. studenog u 14 sati u centru “Gervais”, a prikupljena novčana sredstva donirat će se u dobrotvorne svrhe.
Tijekom subotnjeg i nedjeljnog programa “Čokoladne čarolije” održat će se i radionice izrade i ukrašavanja čokoladnih tabli i pralina namijenjene odraslima i djeci, a za aktivnosti pod nazivima “RetrOpatija Chocolate Junior” i “RetrOpatija Chocolate Experience” broj mjesta je ograničen, stoga se zainteresirani pozivaju za prijavu na telefonski broj 051 271 310.
Izrada pralina
Opatijski čokoladni dani sadržavat će i brojne popratne aktivnosti, pa će tako kao uvod u ovogodišnji festival poslužiti predavanje riječke psihologinje Senke Tomljanović Manestar na temu “Čokolada i psihologija svakodnevice” u četvrtak 7. studenog u 18 sati u Villi Antonio u organizaciji Društva psihologa Primorsko-goranske županije.
Nadalje, u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” tijekom tri festivalska dana bit će prezentirana izrada pralina uz mogućnost degustacije i kupnje proizvoda, dok će na istom mjestu do 24. studenog biti izložena retrospektivna izložba posvećena povijesti poznatog rapskog proizvođača slastica Vilma.
U Festival čokolade uključit će se i opatijske ustanove i ugostitelji, pa će tako u Kulturnom domu Zora u organizaciji Gradske knjižnice Opatija 9. studenog biti održana pričaonica za djecu “Un chocolat, s’il vous plait/Jednu čokoladu, molim vas”. Tijekom produženog vikenda na istom će mjestu gostovati Čoko laboratorij by Martini Cioccolato gdje će najmlađi moći izraditi svoju čokoladu, a odrasli sudjelovati u čokoladnim radionicama, uz ograničen broj mjesta. Radionice oslikavanja čokolade, kao i radionice razbijanja čokoladnih tabli u Milenij Choco svijetu ugostit će Amadria Park Hoteli, a u kavani Strauss posjetitelji će moći pogledati izložbu o prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj pod nazivom “Opatijski san riječkog čokoladnog slona”.