Foto: Ilustracija, Pexels
Razveselite svoje nepce 30-minutnom pripremom u fritezi na vrući zrak
povezane vijesti
Jamie Oliver osmislio je savršen recept za izbjegavanje pranja posuđa i provođenja sati u kuhinji, a ne morate biti niti kulinarski stručnjak da biste ga isprobali.
Prožeto limunskom travom, lišćem limete, đumbirom i čilijem, aromatično jelo u kojem je glavna zvijezda piletina, iznimno je jednostavno za napraviti.
“Kuhanje u vrećici je prekrasna metoda u kojoj odaberete svoje omiljene kombinacije sastojaka, zatvorite ih u paket od folije koji se napuhne kada se zagrije i omogućuje da se sve kuha i pari jedno u drugo. Ne samo da je ukusno, već može uštedjeti puno vremena”, kaže poznati kuhar za Mirror.
Sastojci (za jednu porciju)
- 150 g pilećih prsa iz slobodnog uzgoja bez kože
- 75 g kukuruza šećerca
- 50 g graška šećerca
- 30 g neslanog kikirikija
- 15 g korijandera
- komad đumbira (od 4 cm)
- 2 žlice soja umaka
- 6 listova limunske trave
- 2 mlada luka
- 1 kineski kupus
- 1 češanj češnjaka
- 1 crveni čili
- 1 jaje
- 1 limeta
- 1 klupko rižinih rezanaca
- 1⁄2 štapića limunske trave
- sezamovo ulje
Priprema
Dodajte rezance u zdjelu i prelijte kipućom vodom. U posudu natrgajte lišće limete (odbacite sve peteljke) i dodajte prstohvat morske soli pa smiksajte u kašu.
Ogulite pa dodajte đumbir i češnjak, zatim nasjeckajte i dodajte limunsku travu, kao i pola čilija.
Sve izgnječite u pastu, zatim sitno nasjeckajte stabljike korijandera (ostavite listove) pa ih ‘umiješajte’ u soja umak i jednu žličicu sezamovog ulja.
Zarežite piletinu pod kutom, a zatim utrljajte polovicu paste preko mesa. Ostavite da se marinira.
Prerežite kineski kupus na pola re narežite grašak i mladi luk.
Ocijedite svoje rezance – operite ih pod hladnom vodom ako ih pripremate unaprijed.
Presavijte metar limene folije, zatim je ponovno presavijte na pola, a zatim je otvorite kao knjigu.
Natrljajte jednu stranu folije sezamovim uljem i na vrh stavite rezance, kineski kupus, šećerni grašak, mladi luk i mladi kukuruz šećerac.
Sitno narežite i pospite preko većine preostali čili, a zatim na vrh stavite piletinu.
Umutite jaje i njime lagano premažite rubove folije, što će poslužiti za zatvaranje paketa i zadržavanje aromatizirane pare unutra. Sada presavijte strane, dodajući vode paketu prije nego što zatvorite posljednju stranu.
Stavite kikiriki u manju ladicu, a paket u veću ladicu. Pecite 20 minuta na 200C na prethodno zagrijanom roštilju.
Kada vrijeme istekne, izvadite vrećicu na tanjur za posluživanje.
Zarežite komad da ispustite paru, pazeći da se ne opečete, a zatim odlijepite foliju. Preostali čili sitno narežite i pospite po vrhu s listićima korijandera.
Dodajte malo soka od limete, zatim izgnječite i pospite preko prženih orašastih plodova za kraj.