Foto: Vedran Karuza
Čokolade i praline su izrađene ručno, bez glutena, aditiva i konzervansa, da bi svakom zalogaju dale čisti, autentični okus
povezane vijesti
Čokolada nam je jedan od najpouzdanijih prijatelja u trenutcima kada nam treba utjeha jer njezinom konzumacijom, naš mozak potpomaže oslobađanju serotonina, poznatijem pod nazivom “prijenosnik sreće”.
S druge strane, znanstvenici su uspjeli dokazati i moć mora koje pomaže da se osjećamo opušteno u njegovoj blizini jer nam sam pogled u beskrajno plavetnilo, smanjuje razine stresa u organizmu.
Zamislite samo, koliko ćete tek biti opušteni i sretni kada spojite i čokoladu i more kroz čokoladni laboratorij Milenij Choco World i opatijsku obalu!
Smješten u samom srcu Opatije unutar hotela Continental, Milenij Choco World pravi je čokoladni laboratorij prepun očaravajućih proizvoda u koje su utkane godine predanog rada, stručnosti, umjetnosti i naposljetku – neodoljivog okusa.
Proizvodnja čokolada i pralina započela je davne 2006. godine, dok je 2014. otvorena specijalizirana trgovina i muzej čokolade Milenij Choco svijet, jedinstven na ovom području, kojim se gostima želi približiti proces izrade čokolada i pralina te bogatstvo okusa njihovih vrsta čokolada.
U jednom dijelu trgovine, iza staklene stijene, gosti mogu vidjeti svaki korak u procesu; od topljenja čokolade do finalnog dekoriranja, ali i pakiranja svih proizvoda, čim se goste želi osvijestiti o tome koliko je iskustva, vještine i posvećenosti potrebno za izradu voljenih slastica.
Jedinstveno gastronomsko iskustvo
O tome kako je započela ljubav između Milenija i pravljenja čokolade, razgovarali smo s Milenom Majetić, voditeljicom Milenij Choco svijeta i Sanjom Hrvatin, čokolatijerkom čija nas je vještina stvaranja čoko delicija, ostavila bez daha.
“Kavana hotela Continental oduvijek je poznata kao jedno od mjesta gdje se ciljano dolazi na odabrane slastice, mjesto najkvalitetnijih i najljepših kolača u Opatiji, a ujedno nosi titulu najstarije gradske kavane u Opatiji.
Da bi svojim gostima mogli ponuditi jedinstveno gastronomsko iskustvo započeli smo s proizvodnjom ručno rađenih čokolada i pralina u čokoladarni u sklopu trgovine Milenij Choco svijet”, kaže Milena.
Sanja nas je provela kroz proces izrade slastica, kazavši da započinje zagrijavanjem čokolade u temperirkama, strojevima za topljenje čokolade.
“Da bi bila spremna za korištenje, čokolada se zagrijava na temperaturi od 28.5° nakon čega se ulijeva u kalupe koji također moraju biti određene temperature.
Kada je čokolada u kalupu, treba ju izlupati da bi iz nje izašli mjehurići zraka nastali prilikom ulijevanja. Tada se treba ohladiti u posebnoj komori kako bi se stvrdnula nakon čega slijedi dekoriranje raznim dodacima i stvaranje kreativnosti”, pojašnjava Sanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Paleta ručno rađenih čokolada i pralina
Dodaje da tipičan radni dan u Milenij Choco svijetu započinje – topljenjem čokolade.
“Nakon toga se kreće s izrađivanjem čokoladnih proizvoda iz našeg bogatog asortimana: razne čokolade s dodacima, čokoladne lizalice, figure i praline, koje se potom pakiraju te stavljaju u prodaju.
Na tjednoj bazi pripremamo se za unaprijed organizirane degustacije, spremanje poklon paketa za razne prigode (kongresi, rođendani, vjenčanja i sl.)”, otkriva.
Prilikom posjeta Milenij Choco svijeta, gostima je na raspolaganju čitava paleta ručno rađenih čokolada i pralina bez glutena, aditiva i konzervansa.
Jedan od najpopularnijih proizvoda je kremasta čokoladna poslastica, nalik poznatoj Nutelli, izrađena od mliječne, tamne i bijele čokolade, koju možete degustirati sloj po sloj ili uživati u savršenom spoju svih triju okusa.
Tu su i obična mliječna, tamna i bijela čokolada kao i čokolade s dodacima kao npr. lješnjak, pistacio, chilli, badem i kokos, kakao zrnca i mnoge druge, ali i čokolade s okusom kao što je borovnica.
Proizvode se u ovom laboratoriju i razne figure od čokolade kao što su mačka, torbica, štikla, čajnik sa šalicom, čokoladni medo i čokoladno srce punjeno s pralinama.
U ponudi su i proizvodi koji su definitivno favoriti najmlađih posjetitelja, a to su čokoladna bojica i lizalica od čokolade u raznim oblicima (cvjetić, srce, leptir…).
Uz čokolade, u Choco svijetu mogu se pronaći i ručno rađene praline s različitim punjenjima kao što su kava, jagoda, pistacio, šampanjac i mnogi drugi.
Članak ne bi bio potpun bez da spomenemo i poznatu tortu Milenij Choco, također bezglutensku slasticu koja je ujedno i favorit posjetitelja kada trebaju torte za razne prigode. Torta sadrži kreme od tri vrste čokolade i čokoladni ganaš, te podlogu od lješnjaka i tamne čokolade.
Kultna kamelija
“Osim toga, neizostavna je i naša torta ‘Kamelija’, kreirana ekskluzivno za naš hotel od strane hrvatske dizajnerice Yasne Skorup Krnete.
Inspirirana cvijetom kamelije, simbolom Opatije, ova torta spaja okuse marcipana, smokve, tamne čokolade, naranče, badema i grožđica u neodoljivu kombinaciju.”, otkriva Milena.
Dodaje i da je cilj Choco svijeta ukazati posjetiteljima na činjenicu da je u životu potrebno usporiti tempo i uživati u trenutku i u malim stvarima. Često u žurbi svakodnevnog života i stalnom razmišljanju o brigama i problemima zaboravimo predahnuti i „napuniti baterije“.
“Prilikom boravka u Choco svijetu, većina se gostiju nakratko vrati u djetinjstvo – miris čokolade i proučavanje čokoladnih skulptura vrati ih u doba dječje znatiželje o tome kako se čokolada i skulpture izrađuju i oduševljenje je vidljivo, a brige nakratko nestanu. Naši kupci odlaze s porukom da zaslužuju predah, čak i kad je on u obliku najdraže praline ili kockice čokolade”, zaključuje.
Radionice ususret Dana čokolade
S obzirom na to da nam uskoro stižu Dani čokolade u trajanju od 08.11 do 10.11., Milenij Choco svijet najavljuje nekoliko radionica izrade čokolade gdje će svaki gost imati priliku postati čokolatijer na jedan dan. Pripremljene su edukativne radionice oslikavanja personalizirane čokolade za najmlađe uz prethodnu najavu na kontakt broj 051-278-028.
Nakon izbora željene vrste čokolade i dekoracija, gosti će uz stručno vodstvo moći dizajnirati te izraditi svoju čokoladu s natpisom po želji koju ćemo pažljivo zamotati i predati vlasniku nakon hlađenja u specijalnoj komori. Također, u nekoliko termina, gostima će biti ponuđen i Choco crash – zanimljiva aktivnost razbijanja čokolade poznata po svojem anti-stresnom učinku.
Milenij Choco svijet nudi i grupne standardne i interaktivne radionice čokolade. Standardna degustacija „Volim čokoladu“ uključuje priču o čokoladi, degustaciju čokolade i keksa, čoko šalicu tanjurić i žličicu, čoko zdravicu, igru pogađanja okusa praline i Choco Crash.
Interaktivna degustacija „Choco Play“ uključuje dodatno poklon čokolade od 50 g, voćnog soka, kuharsku kapu, pregaču i Choco diplomu za sve sudionike.
Tijekom ove degustacije svi sudionici imaju priliku oslikati svoju čokoladu, nakon čega se održava izbor za najljepše oslikanu čokoladu, a pobjednik dobiva nagradu.
Za obje vrste degustacije potrebna je najava na broj 051-278-028 ili e-mail [email protected].
Za dane čokolade možete uživate u slatkim trenucima svih slastica u kavani hotela Continental svaki dan uz glazbu uživo te atraktivnu ponudu toplih čokolada s različitim okusima.
REEL
Jedina terapija koja nam je potrebna!Jedinstvena „Choco Therapy“ ponuda uključuje smještaj u odabranoj kategoriji sobe, buffet doručak, čokoladni poklon dobrodošlice u sobi, ulaznicu za Milenij Choco Svijet i posebno kušanje svih vrsta naših čokolada, „story telling“ priču o čokoladi, vaučer o 10 % popusta na sve proizvode u našem muzeju čokolade, vaučer za 20 % popusta na masažu s čokoladom u Wellness Oasis te posebnu cijenu garaže. |
_
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Amadria Park.