Dogovor

Hrvatska od Njemačke kupuje najnovije tenkove Leopard, stare M-84 šaljemo Ukrajini

Portal Novi list, Hina

Ministri Anušić i Pistorius potpisali Pismo namjere za nabavu novih moćnih Leoparda 2A8 / Foto MORH/ F. Klen

Ministri Anušić i Pistorius potpisali Pismo namjere za nabavu novih moćnih Leoparda 2A8 / Foto MORH/ F. Klen

Hrvatska će Ukrajini isporučiti dio svojih tenkova i borbenih vozila istočne proizvodnje, a za iznos financijskih sredstava koje će RH dobiti od SR Njemačke za tu isporuku umanjit će se cijena novih Leoparda 2A8



Hrvatski i njemački ministri obrane Ivan Anušić i Boris Pistorius potpisali su u ponedjeljak u Berlinu pismo namjere o isporuci starih hrvatskih tenkova i oklopnih vozila Ukrajini u zamjenu za najmodernije njemačke tenkove Leopard 2A8. Pistorius je ujedno izjavio da sudjelovanje u aktivnosti NSATU nije ratno djelovanje.


Hrvatska će Ukrajini isporučiti dio svojih tenkova i borbenih vozila istočne proizvodnje, a za iznos financijskih sredstava koje će RH dobiti od SR Njemačke za tu isporuku umanjit će se cijena novih Leoparda 2A8.


„Hrvatska je pokazala spremnost iz vlastitih redova Ukrajini poslati 30 tenkova i 30 oklopnih vozila. U podršku Ukrajini spada i slanje streljiva. Njemačka će dati svoju financijsku podršku tom projektu”, rekao je Boris Pistorius koji se Hrvatskoj zahvalio na sudjelovanje u koaliciji za pomoć Ukrajini.


Leopardi u zamjenu za tenkove i oklopna vozila




Hrvatska će, kako je nadalje rekao Pistorius, raditi na modernizaciji svog naoružanja te će za te potrebe nabaviti njemačke tenkove Leopard 2A8.


“Hrvatska istovremeno masivno investira u modernizaciju vlastitih oružanih snaga i veseli me da želi nabaviti u tu svrhu tenkove Leopard 2A8. A mi ćemo se pobrinuti za održavanje proizvodnih kapaciteta”, rekao je Pistorius i dodao kako su on i njegov hrvatski kolega o tome danas potpisali pismo namjere.


Njemački ministar obrane je rekao kako je ovaj potez još jedan korak usklađivanju oružanih sustava unutar NATO-a ali i jačanju njemačke industrije.



Tenk Leopard 2A8 / Foto njemačko Ministarstvo obrane

U priopćenju njemačkog ministarstva obrane se navodi kako će financijska podrška Njemačke projektu slanja hrvatskih tenkova i oklopnih vozila poslužiti kao temelj za nabavku njemačkih tenkova Leopard 2A8.


Hrvatski ministar Anušić rekao je kako je s kolegom Pistoriusom danas govorio o “velikim stvarima”.


“Dogovorili smo zamjenu naše tehnike za zapadnu tehniku: 30 borbenih tenkova M84 i 30 oklopnih vozila M80 bit će do kraja godine upućeno u Ukrajinu. Njemačka će ovu isporuku uzeti kao avans za nabavku do 50 tenkova najnovije generacije 2A8 a koji će se već početi izrađivati i isporučivati Hrvatskoj”, rekao je Anušić nakon susreta s Pistoriusom u Berlinu i dodao kako se prve isporuke njemačkih tenkova očekuju 2026.


On je dodao kako nakon modernizacije hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatske ratne mornarice sada dolazi i do jačanja oklopnih snaga.


“Hrvatska velikom brzinom prilagođava svoje obrambene snage zapadnim standardima”, rekao je Anušić.


NSATU nije sudjelovanje u ratu


Njemački ministar obrane Boris Pistorius je pohvalio i suradnju Njemačke i Hrvatske u jačanju istočnog krila NATO-a.


“Zajednički i odlučno se odupiremo prijetnjama Rusije, a to činimo kroz jačanje sposobnosti odvraćanja i obrane na istočnom krilu NATO-a”, rekao je njemački ministar i spomenuo sudjelovanje 140 hrvatskih vojnika koji su stacionirani u Litvi.



Pistorius je rekao da će se Hrvatska s jednom satnijom pridružiti EU Battlegruup 2025. pod vodstvom Njemačke.


Njemački ministar obrane je objasnio da kako sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO sigurnosnoj asistenciji i vježbi za Ukrajinu (NSATU) sa stožerom u njemačkom Wiesbadenu ni u kom slučaju ne znači sudjelovanje u ratnim aktivnostima.


“O NSATU u međuvremenu kruže mnoge priče. No to nije ništa drugo nego, isto kao i Rammstein format, koordinacija pomoći Ukrajini. Pritom se ne radi o vojnom doprinosu pomoći Ukrajini. NSATU nije nikako eskalacija, niti sudjelovanje u borbama na terenu… NSATU nije direktno ili indirektno sudjelovanje u ratu i ja bih bio sretan kada bi u tom projektu sudjelovala i Hrvatska.”


Tko god pobijedi u SAD-u, problem u Rusiji neće biti riješen


Njemački ministar obrane je, odgovarajući na pitanje u svezi predsjedničkim izborima u SAD-u, rekao kako će za Europu u svakom slučaju nakon izbora biti promjena.


“U sigurnosno-političkom usmjerenju SAD-a će svakako biti promjena. Fokus će više ići u smjeru Kine i Indopacifika”, rekao je Pistorius.


Hrvatski ministar je rekao kako Europu ne bi trebao brinuti ishod predsjedničkih izbora u SAD-u.


“Bez obzira na to hoće li pobijediti Kamala Harris ili Donald Trump, problem u Rusiji time neće biti riješen”, rekao je Anušić.


istaknuo je rekao kako Europa ne treba samo snažnu gospodarsku nego i obrambenu politiku.


Istodobno, kako je naglasio, zemlje istočne Europe moraju okončati prijelaz s istočnih vojnih tehnologija na zapadne obrambene sustave.


U hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu bit će poslijepodne, kako je najavljeno, potpisan sporazum između hrvatske tvrtke za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje DOK-ING i koncerna Rheinmetalla AG koji proizvodi i tenkove Leopard.