Istodobno, Tužiteljstvo BiH je u ponedjeljak potvrdilo kako je od sedam uhićenih za njih šest utvrđena izravna veza s indoktrinacijom maloljetnog napadača kroz vjerske udruge.


Mediji u BiH su, pozivajući se na izvore iz MUP-a Federacije BiH, objavili tijekom jutra kako je Ismet Sedić pripadnik vehabijskog pokreta s kojim je navodno povezao i svog nećaka. Sedić je zaposlen u gradskoj upravi Bosanske Krupe, a gradonačelnik je u pisanoj izjavi odlučio opovrgnuti medijske navode.




Takve informacije je u ponedjeljak na svojoj naslovnici prenio i sarajevski “Dnevni avaz”, a ranije je to objavila televizija N1 pa su ih objavili brojni portali.


“Odgovorno tvrdimo da Ismet Sedić nikada nije dovođen u bilo kakvu vezu s vehabijskim pokretom niti bilo kakvim drugim oblikom ekstremizma, niti je ikada bio predmet bilo kakvih istražnih radnji policijskih agencija”, izjavio je gradonačelnik Armin Halitović.


Ustvrdio je kako je Sedić “častan, pošten, uzoran, odgovoran, prije svega čovjek” koji svojim ponašanjem i radom doprinosi pozitivnoj atmosferi i kvalitetnim međuljudskim odnosima.


Gradonačelnik je napisao kako se odlučio reagirati da bi zaštitio čast i ugled svog zaposlenika, a građanima Bosanske Krupe uputio je poziv da ne podižu napetosti i oslanjaju se na provjerene informacije.


“Najmanje što u ovim trenucima mi kao građani možemo učiniti jest da im dodatno ne otežavamo ovako tešku situaciju”, kazao je gradonačelnik.


U policijskim racijama proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi i Bihaću uhićeno je sedam muškaraca koji se dovode u vezu s malodobnim napadačem na policiju, no Sedić nije među njima.


Tužitelji i policija sada pokušavaju utvrditi koja je točno poveznica privedenih osoba i malodobnog E.S., koji je na društvenim mrežama ranije postavio kompromitirajuću prepisku prijeteći napadom na policiju u znak nezadovoljstva zbog zbivanja na Bliskom istoku. Dodao je i kako se želi osvetiti zbog smrti nekadašnjeg lidera vehabijskog pokreta u BiH Jusufa Barčića.


Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je potvrdilo kako se od sedam uhićenih njih šest “dovode u izravnu vezu s napadačem”, odnosno s procesom njegove indoktrinacije kroz “izvaninstitucionalna vjerska udruženja”. Takva se terminologija do sada koristila za tzv. paradžemate, oblik organiziranja radikaliziranih islamskih vjernika kroz posebne strukture nad kojima Islamska zajednica u BiH nije imala nikakav nadzor niti je na njih mogla utjecati.