Analiza

Sudačka komisija HNS-a potvrdila kaznene udarce dosuđene protiv Rijeke i Dinama

Portal Novi list

Dominik Dogan (Rijeka) i Lamine Ba (Varaždin)/M. GRACIN

Dominik Dogan (Rijeka) i Lamine Ba (Varaždin)/M. GRACIN

Hrvatski suci su dobro odradili svoj posao u 11. kolu



ZAGREB Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Bertrandom Layecom objavila je analizu situacija iz 11. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige.


Situacija br. 1: SLAVEN BELUPO – ŠIBENIK (25. i 74. minuta); isključenje igrača zbog dviju opomena


25. minuta: Sudac je opomenuo domaćeg igrača br. 30 zbog preoštrog starta nakon što je pustio prednost gostujućoj momčadi. Prema smjernicama KNS HNS-a, opomena je bila obavezna zbog nekontroliranog preoštrog starta.




74. minuta: Isti domaći igrač br. 30 prilikom gubitka kontrole lopte napravio je sličan start sprijeda bez dodirivanja lopte. Bio je to opasan start bez kontrole, snagom i brzinom. Sudac je dodijelio očekivani i obavezni drugi žuti karton.


Sudačka komisija suglasna je s ovom odlukom i ne očekuje intervenciju VAR-a za izravni crveni karton. Sudačka komisija ne smatra je jasnom i očitom pogreškom s obzirom na nedodjeljivanje izravnog crvenog kartona.


Situacija br. 2: RIJEKA – VARAŽDIN (29. minuta); kazneni udarac/kažnjivo igranje rukom


Prilikom udarca na vrata domaće momčadi od strane gostujućeg napadača br. 11, domaći igrač br. 8 ispružio je lijevu ruku i blokirao loptu. Igrač Rijeke namjerno je povećao svoje tijelo što je, prema napucima, kažnjivo. Sudac je dosudio kazneni udarac na terenu te KNS HNS-a podržava odluku suca.


Situacija br. 3: DINAMO – OSIJEK (83. minuta); kazneni udarac/saplitanje


Prilikom ulaska gostujućeg napadača u kazneni prostor domaćih, vratar je dodirnuo i sapleo napadača koji ga je pokušao predriblati. Sudac je bio blizu, nije vidio nikakav kontakt te je smatrao da napadač simulira kontakt padom.


Nakon nekoliko provjera: mogući prekršaj tijekom faze napada, moguće zaleđe i izazov s vratarom, VAR je odlučio sucu preporučiti OFR. Poslije brzog pregleda sudac je odlučio poništiti opomenu dodijeljenu napadaču zbog simuliranja i kaznio prekršaj vratara kaznenim udarcem. KNS HNS-a u potpunosti podržava intervenciju VAR-a za ovo jasno saplitanje i konačnu odluku koju je donio sudac.