Napad

Horor na Trsatu: ‘Dva ogromna psa su nam preko ograde skočila u dvorište kuće i rastrgala našu ljubimicu’

Vladimir Mrvoš

Ilustracija iStock / Vladimir Mrvoš

Ilustracija iStock / Vladimir Mrvoš

Pred očima majke i kćeri, koje su se branile kantama, ogromni hrtovi dočepali su se njihove kućne ljubimice i raščerupali je



RIJEKA – Teško je i zamisliti horor scenu da se, dok sjedite u svom dvorištu ograđenom ogradom, odjednom pojave dva velika psa – u ovom slučaju hrta, visine oko 80 cm, težine od kojih 40 kilograma i navale na vas. To se nedavno dogodilo na Trsatu, ali ovaj put srećom nije stradalo neko malo dijete, već je životom platila mačka, koja jednostavno nije imala sreće pa je – rastrgana.


Pred očima majke i kćeri, koje su se branile kantama za smeće, ogromni hrtovi dočepali su i raščerupali mačku, a zatim legli do raskomadanog plijena i očekivali nagradu za »dobro obavljen posao«. Cijela ta borba s krvoločnim psima trajala je oko pola sata, da bi zatim psi preskočili ogradu, i porazbijajući vaze i lomeći male sadnice, izgubili se u nepoznatom smjeru.


Zapomaganje


Brojni su slučajevi da su veći psi na javnim površinama napadali manje pse na užas njihovih vlasnika. No, to je uz nemar vlasnika agresivnih velikih pasa i realna opasnost šetnje po javnim površinama. Ali što reći kada vam agresivni psi preskoče ogradu od metar i pol i uđu u dvorište, pa možda čak i u kuću, i naprave masakr, u ovom slučaju nad kućnim ljubimcem. Nažalost, ovakav slučaj dogodio se nedavno u 7 sati ujutro na Trsatu, u Ulici Rose Leard. Veterinarski zavod pod brojem »Jedinstveni broj uzorka: R-6525/2024« vodi slučaj da je pas zadavio mačku, a Policijska uprava izvijestila nas je da je u rujnu ove godine zabilježen događaj u kojem su na području Trsata u Rijeci psi usmrtili mačku 58-godišnje vlasnice.




– Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su psi u vlasništvu 52-godišnje hrvatske državljanke koja je kazneno prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, kaže se u odgovoru policije.


Dolazimo u dom Josipe Granić koja je, iako je prošlo dosta vremena, još uvijek pod šokom od nemilih događaja. Dugo godina nezina obitelj imala je kućnog ljubimca, psa koji je uginuo u veljači ove godine, i ljubimicu mačku. Sada je obitelji Granić ostao samo mali psić, čivava Tesla, koga ne puštaju izvan kućnog praga.


Foto V. Mrvoš


– Dva ruska hrta, crno-bijele boje sa smeđim detaljima, i s plavom ogrlicom s medaljonom, bez povoda sjurila su se preko ograde s ceste na terasu ispred ulaza u stan i napala mačku pred našim očima. Počela sam zapomagati, što je probudilo moju 19-godišnju kćer koja je iz postelje izjurila na terasu i ugledala dva psa koja između sebe trgaju mačku, kaže Josipa Granić.


Zapanjeni susjedi


A scene s dva hrta nisu bile nimalo bezazlene. U pokušaju da pomogne mački, kći se približila psima pri čemu je jedan krenuo prema njoj i ona se uspjela obraniti posudom za odlaganje kišobrana koja je bila pri ruci i na kojoj se vide tragovi udarca. Psi su bili agresivni, ali su odlučili da je mačka siguran plijen.


– Borba dva psa za plijen trajala je nekih pola sata pred našim očima, na način da su se psi naguravali do vrta i na kraju legli u vrt uz izmrcvarenu mačku, kaže Josipa Granić.


U borbi s agresivnim psima, iz osjećaja nemoći, Josipa je pse polijevala vodom u nadi da će ih otjerati, tako da su životinje po povratku svojim vlasnicima bile prljave, mokre i krvave.


Šok nije bio samo za Josipu Granić i njezinu kćer, već i za susjede koji su svjedočili ovom događaju.


– Susjedi Ljubica Martinović, Josipa Gržinčić, Neda Miceleić i Rade Vojnović, koji je čuo viku i galamu, ali nije vidio događaj, bili su prestravljeni viđenim i taj su dan po njihovim izjavama morali uzeti tablete za smirenje, kaže Josipa Granić.


Bez povodca i brnjice


Slučaj je to jutro prijavljen policijskom službeniku 2. policijske postaje u Rijeci koji je uzeo izjavu i nadopunio je dva dana kasnije, s napomenom da će pokušati podnijeti kaznenu prijavu zbog brutalnosti i načina napada, što je i učinio.



– Mislim da policijski službenik ne bi u ovom roku podnio kaznenu prijavu da nismo službeniku dostavili sve relevantne podatke kojima se moglo doći do vlasnika pasa koje smo sami utvrđivali tijekom idućih dana na način da je starija kći svako jutro obilazila prostore na Trsatu i okolici na kojima se rastrčavaju psi, komunicirala s Udrugom za zaštitu mačaka koja je jedina pružila svesrdnu pomoć u otkrivanju vlasnika pasa, kontaktirala veterinarske ambulante koje nisu bile voljne dati podatke te usmenom predajom poznanika i prijatelja, kaže Josipa Granić.


Vlastitim istraživanjem utvrđeno je da vlasnica pasa manjim transportnim vozilom na prostor Trsata, popularni Dolac, koji je bivši sportski teren i ograđeno igralište, redovito dovozi pet pasa, od kojih su dva ruska hrta, i potpuno slobodno, bez povodca i bez sigurnosnog poveza na njuškama životinja, pušta pse da se rastrčavaju. Tako su se rastrčavali i tog dana dotrčavši do doma obitelji Granić i rastrgali mačku, koja je od Dolca udaljena 10-ak minuta hoda, odnosno više stotina metara.


– Slučaj je prijavljen i veterinarskoj inspekciji, a povratno nismo dobili nikakvu informaciju. Državno odvjetništvo je podnesenu kaznenu prijavu za uništenje tuđe stvari promptnom brzinom odbacilo uz obrazloženje da životinja nije usmrćena ljudskom radnjom i da je šteta 150 eura. Treba podsjetiti službenike DORH-a kako se sve može izvršiti kazneno djelo. Niti smo iznenađeni, niti začuđeni ovom odlukom, kaže Jospia Granić koja je pravnica po obrazovanju s višegodišnjim iskustvom i poznavanjem našeg pravosudnog sustava i zakonodavstva.


Sustav bez reakcije


Nakon ovog događaja Josipa Granić želi javnosti ukazati na slučaj kako se ne bi ponovio.


Foto V. Mrvoš


– Naglašavam da vlasnici ovih zvijeri koje su pustili da ubijaju u gusto naseljenom gradskom području nisu reagirali danima, iako su morali vidjeti da su se životinje vratile krvave, što su kasnije i izjavili policijskom službeniku. Pokušali su se ispričati mom suprugu, koji ovaj strašni događaj nije niti doživio, a do ženskih članova naše obitelji nisu ni pokušali doći, kaže ogorčena Josipa Granić.


Problem je jer su vlasnici krvoločnih pasa, puštaju ih da slobodno trče na mjestima gdje ima i male djece.


– To se događa na prostoru gdje je jedan park potpuno prepušten psima, gdje se zvijeri potpuno slobodno rastrčavaju na način da vlasnici niti ne znaju gdje su i što rade, ponovo skrećem pozornost. Sustav čine ljudi, sama sam dio sustava i vrlo dobro znam njegovu nemoć, ali na pitanje svoje djece koja svakodnevno pitaju odgovara li itko za ono što smo mi doživjele u vlastitom dvorištu, na ulaznim vratima, što su doživjele susjede u ranim jutarnjim satima, sustav mora imati odgovor, zaključuje Josipa Granić.


Sami istaživanjem saznali tko je vlasnica pasa


Kada nije uspio »sustav«, kći vlasnice je sama istraživanjem saznala tko je vlasnica krvoločnih hrtova bez nadzora. Naime, i danima kasnije nakon njihovog krvoločnog napada, njihova vlasnica opet ih je bez nadzora dovozila na istrčavanje na Dolac.


– Neformalno smo saznali da vlasnica agresivnih pasa sudjeluje u procesu odgoja naše djece u visokoškolstvom obrazovanju i njihove pripreme za život i živi na Trsatu. Naglašavam da u društvu postoje propisana pravila ponašanja koja, ako se ne poštuju, dovode do ugrožavanja drugih, slabijih i do kršenja njihovih prava i da bi to trebala znati. Samo iz razloga preveniranja ovakvih događanja dužni smo paziti na vlastito ponašanje, poštovati propise i pravila igre jer uz ovako neefikasan sustav samo kao dobri i savjesni građani možemo spriječiti ovakvo divljaštvo koje se dogodilo. Samo sat-dva kasnije psi su mogli zateći kćer u stolici na terasi s mačkom u rukama i jadna mačka ne bi bila jedina žrtva. Posljedice po nas možete samo zamisliti, zaključuje Josipa Granić.


Love uz pomoć vida


Prema informacijama stručnjaka, specijalnost hrtova je lov uz pomoć vida, za razliku od većine drugih pasa koji plijen traže nosom. Uspješni su lovci gdje se plijen nema kako skriti, a koje hrtovsko oko začas prozre. Hrtovi love na dva načina. Tako da pojure, stignu te ubiju plijen ili tako da pojure i drže plijen do dolaska lovca. Najprije su se koristili u lovu, a danas služe kao trkači u trkama pasa gdje postižu brzine čak do 70 km/h. Za razliku od ostalih pasa, hrtovi imaju vrlo jasan i oštar vid. Vrlo su samostalni pa se katkad čini da nisu suviše vezani za ljude.