Vrijedan projekt

“Zajedno do mature Web”: Riječki studenti farmacije daju besplatne videolekcije iz kemije maturantima

Ingrid Šestan Kučić

Riječ je o nizu besplatnih videolekcija koje su dostupne na YouTube platformi i pokrivaju cjelokupno gradivo



RIJEKA – »Zajedno do mature Web« naziv je projekta koji su pokrenuli studenti farmacije Medicinskog fakulteta u Rijeci s ciljem olakšavanja priprema za državnu maturu iz kemije. Riječ je o nizu besplatnih videolekcija koje su dostupne na YouTube platformi i pokrivaju cjelokupno gradivo potrebno za uspješno polaganje mature. Voditelj projekta, student Lorenzo Vujanić, kaže da u projektu sudjeluju studenti svih smjerova Medicinskog fakulteta u Rijeci.


Ljubav prema znanosti


– Naziv kanala je: »Zajedno do mature Web«. Matura je jedno od najvažnijih razdoblja u životu svakog maturanta, a nažalost, sve češće svjedočimo trendu u kojem učenici moraju izdvajati značajne financijske iznose za privatne pripreme. To nas je potaknulo da osmislimo rješenje koje je jednako dostupno svima, bez obzira na socio-ekonomski status. Želimo da svi maturanti imaju jednake prilike i mogućnosti da postignu uspjeh te ostvare svoje obrazovne ciljeve. Do sada smo, kroz drugi projekt, dvije godine održavali besplatne pripreme za maturu iz kemije uživo, no to nas je ograničavalo isključivo na Primorsko-goransku županiju. YouTube vidimo kao način da obuhvatimo cijelu Hrvatsku. Naša je poruka maturantima da nisu sami u ovom, često stresnom, obrazovnom razdoblju. Videolekcije koje smo pripremili, ne samo da prate službeni kurikulum, već su osmišljene na način da gradivo učine razumljivim i lako savladivim. Također, maturantima želimo prenijeti ljubav prema znanosti i proširiti njihove horizonte, objašnjava Vujanić.


Dodaje da je uloženo mnogo truda i vremena kako bi osigurali da videolekcije budu što kvalitetnije, a ponajviše kako bi bili sigurni da maturantima pružaju sadržaj koji im je zaista od pomoći.


Pomoć partnera




– Projekt smo realizirali uz pomoć ključnih partnera, među kojima su Jadran-galenski laboratorij, Studentski centar Rijeka, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska medijska platforma Kišobran, te naš Medicinski fakultet u Rijeci. Njihova podrška omogućila je da sav sadržaj bude besplatan i javno dostupan. Ovakav oblik suradnje pokazuje da zajedno možemo učiniti mnogo za našu lokalnu zajednicu. Videolekcije su strukturirane i lako dostupne na YouTubeu, kako bi maturanti imali sve potrebno na jednom mjestu. Uz to, naš tim je dostupan za eventualna pitanja i savjete putem e-maila: [email protected], ističe Vujanić.


Ujedno zaključuje da je projekt pokrenut iz jednostavne, ali snažne ideje da obrazovanje treba biti jednako dostupno svima.


– Bez obzira na financijsku situaciju, želimo pružiti priliku svim maturantima da ostvare najbolje rezultate i nastave svoje školovanje na fakultetima koje žele upisati, zaključuje Vujanić.


Tim od 11 volontera


Projekt je započeo na inicijativu studenata farmacije, no ubrzo se proširio i na druge smjerove Medicinskog fakulteta u Rijeci, čime je dobio interdisciplinarni karakter. Trenutačno tim broji 11 volontera, a svi su studenti Medicinskog fakulteta. Voditelj i osnivač projekta je Lorenzo Vujanić, uz tim volontera: Luka Kramarić, Iva Ivanković, Emili Simonetti, Maritea Arelić, Dominik Markota, Jurica Posilović, Elena Ariana Koteles, Paola Bokulić, Marija Bošnjak i Ivana Sirovec.