Remi za remijem

Niko Galešić nakon Varaždina: “Nismo zadovoljni, ali nismo niti u krizi. Treba nam bolji napad”

Denis Frančišković

Niko Galešić/Foto M. GRACIN

Niko Galešić/Foto M. GRACIN

Nije riječ o nikakvoj krizi. Jednostavno, napad nam mora biti puno bolji. Iza dobro stojimo, dobili smo gol iz jedanaesterca - tvrdi Niko Galešić



RIJEKA  Nogometaši Rijeke nisu ispunili svoju domaću zadaću, Varaždin se predstavio u dobrom svjetlu na Rujevici pod čijim reflektorima Bijeli opet nisu bili pravi. Na kraju skrojen je četvrti remi u nizu domaćih, svaki novi osvojeni bod slaba je utjeha. Navijači su poprilično razočarani u skladu sa svojim transparentom »Gladni pobjeda«. A glavni riječki igrači van su forme, jednako kao i prinove koje zasad nisu ispunile očekivanja.


Rijeka još nije izgubila, ali bodovna računica je jasna. Nedostaju barem četiri boda. Remiji bi puno više vrijedili u starom sistemu bodovanja, ali to je daleka prošlost. Generalno, Rijeka ima stabilnost, obrana je već tradicionalno bolji dio momčadi, dok su krila prilično »pokresana«, a središte veze bez prave ideje i poduzetnosti. Prava kreacija je također vidljiv problem momčadi, preciznije organizacija napada i napadanje dubine protivnika.


– Naravno da nismo zadovoljni. Prema naprijed jednostavno moramo puno više i puno bolje. Zadnje četiri utakmice zabili smo samo tri gola, što je premalo – kaže Niko Galešić, najbolji igrač malog derbija kola, s kapetanskom trakom oko ruke. – Nakon vodstva bili smo jednostavno prepasivni. I tada smo kažnjeni, zasluženo jer nismo bili pravi u duelu, kasnili smo na svaku drugu loptu. Na poluvremenu smo se skupili i dobro izgledali na početku nastavka. Imali smo i tri, četiri dobre prilike.


Brojke manje važne, bitno je zadržati nulu otraga



 Niko je ove sezone zabio dva gola u devet nastupa. Nije dobio niti jedan žuti karton. S 91 nastupom bliži se riječkom Klubu 100. Dosad je zabio osam golova u dresu Rijeke, dva u onom Hrvatskog dragovoljca.


– Iskreno, ne znam koji mi je ovo gol, ne pratim brojke previše. Moj cilj je prije svaga da kao obrambeni igrač zadržimo otraga nulu – kaže Galešić.

Mini kriza igre i rezultata postoji, no Galešić to dementira iz svog kuta.


– Nije riječ o nikakavoj krizi. Jednostavno, napad nam mora biti puno bolji. Iza dobro stojimo, dobili smo gol iz jedanaesterca. Moramo skupiti glave, još više raditi i spremiti se za Pulu – dodaje Galešić.


Kompletiranje


Rijeka je ovu utakmicu odigrala u »prinudnom sastavu«. Puno je bilo ozlijeđenih, a Galešić je prvi put igrao i na mjestu desnog beka, zamijenivši Smolčića. Momčad dosad nije igrala u ovom sastavu…


– U prvom poluvremenu nismo bili na razini, Varaždin nam je na sredini u prvih 45 minuta uzeo gotovo svaki duel. U drugom smo bili dosta bolji, ali lopta nije htjela u gol. Nažalost, imali smo problema i s ozljedama. Bogojević se ozlijedio dan prije utakmice, Smolčić je cijeli tjedan odradio samo jedan trening. Na kraju nam je u drugom poluvremenu jako puno pomogao. Nadam se njihovom oporavku i kompletiranju momčadi za Drosinu.


Imperativi, koji još uvijek nisu veliki, obično se povezuju i s psihološkom pripremom. Kao i na radu mentaliteta momčadi. Ima li s te strane problema?


– Naravno da smo nezadovoljni nakon ovakvih ishoda, osobno nemam nikakvu krizu, u dobroj sam formi i radim na sebi. Kao kapetan i dokapetan želim i podići momčad – kaže Galešić.


Jedan na jedan


Franjo Ivanović i Veldin Hodža, igrači koji su napustili Rujevicu, još su uvijek najbolji po nekim parametrima. Kolika je praznina ostala njihovim odlaskom u inozemstvo?


– Sigurno nam oni nedostaju, prodali su se jer su prošle sezone bili naši najbolji igrači. Ivanović je bio na neki način vođa napada, radilica koja napada 90 minuta. Imam opsjećaj da malo više samopouzdanja nedostaje novim igračima. Kad oni uđu u željenu formu, opet ćemo izgledati kao prošle sezone.


Riječane već u nedjelju čeka novo veliko iskušenje. Gosti su vrlo dobre Istre 1961 koja je otkinula bod Hajduku i Dinamu, koji je imala i u »konopcima«. Paolo Tramezzani sigurno sprema klopku Bijelima, posebno nakon uvjerljivog poraza na Rujevici (4:0).


– Puljani su posebno protiv Dinama pokazali svoju snagu domaćinske momčadi. Igraju jedan na jedan po cijelom terenu, baš mi je jedan njihov igrač rekako kako ne igraju obranu, neku tu vrstu nogometa »jedan na jedan«. I ako si bolja momčad u tome, onda pobjeđuješ. Na Rujevici smo ih »pregazili«, ali ovo je sad nova priča u kojoj idemo po tri boda.


Nakon Istre 1961 na Rujevicu dolazi Osijek pa momčad gostuje kod Dinama. Težak raspored, ali vjerojatno i prilika da se neke stvari preokrenu u svoju korist.


– Nastojat ćemo iz svega izvući najbolje, ali gledamo samo na prvu sljedeću utakmicu. Vjerujem da ćemo već u nedjelju uzeti tri boda, a onda se vratiti na stare staze – optimistično najavljuje Galešić.


Varaždinci osvojili dvostruko više lopti

Statistika u posljednjim Rijekinim utakmicama otkriva puno toga. Ovog puta strši rubrika oduzetih lopti, gosti iz Varaždina osvojili su ih čak dvostruko više (29/14)! I tu donekle leži razlog činjenice što Bijeli nisu mogli uspostaviti svoju igru. Gosti su pokupili mnoštvo drugih lopti, bili uglavnom prvi na njima, a imali su i nešto više slobodnih udaraca (14/13).


Obje momčadi imale su jednu veliku priliku, Rijeka je pucala prema golu 14, a Varaždin 10 puta. Riječani su napravili i nešto više prekršaja (15/13).