Ovoljetni slučaj

Dio zaraženih iz hotela u Malom Lošinju i dan danas ima salmonelu. Ljuti su i traže odštetu

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osiguranje je nekima isplatilo dio novca, a za drugi dio ih je uputilo na - hotel. I tu nastaju problemi



Maja Tejan Radaković ovo ljeto na Malom Lošinju pamti po salmoneli. Zarazili su joj se suprug i trogodišnja kći.


“Kad smo se odjavili iz hotela, krenulo je s temperaturom na putu, 38.5. Povratila je u autu, rekla je da joj je mučno. Znači, povraćanje, a onda subota i nedjelja proljev”, rekla je za Dnevnik Nove TV.


I nisu bili jedini. Na kraju je prijavljeno oko 100 oboljelih, kažu epidemiolozi, većinom djeca predškolske dobi. U uzorcima hrane, s površina i pribora nije nađena salmonela. Inspekcija je utvrdila da je mikrobiološka čistoća objekta zadovoljavajuća.


Planiraju tužbu




“Na kraju se utvrdilo kliconoštvo među djelatnicima hotela, to je bila 21 osoba koja je bila kliconoša i sukladno tome i prema zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti su te osobe maknute s posla do obeskličenja”, Andrea Petaros Šuran, voditeljica odjela za epidemiologiju.


Sada dio zaraženih gostiju traži naknadu štete. Odvjetnik koji zastupa desetak obitelji kaže da je dio njih još uvijek pozitivan na salmonelu. Osiguranje je nekima isplatilo dio novca, a za drugi dio ih je uputilo na – hotel.


“Kada smo se obratili hotelu za isplatu ostatka tog iznosa jednostavno su rekli da ne priznaju odgovornost, da ne postoji njihova odgovornost, iako je osiguravatelj sam već priznao njihovu odgovornost”, poručio je Matej Penić, odvjetnik.


Planiraju poduzeti pravne korake.


“Po mirnom postupku sumnjam da ćemo to riješiti. Vrlo vjerojatno ćemo morati pokrenuti određene sudske postupke, postupke naknade štete, dakle tužbu”, nadodao je Penić.


Tko je točan uzrok zaraze?


U hotelu izražavaju žaljenje zbog svega, kažu redovito provode sve mjere zaštite zdravlja. Evo što kažu što se tiče pitanja naknade štete.


“Sukladno uobičajenoj proceduri zahtjeve preuzima i obrađuje osiguravajuće društvo s kojim surađujemo. Svim našim gostima stojimo na raspolaganju kroz pomoć u procesuiranju zahtjeva kao i u komunikaciji sa osiguravateljem”, odgovorili su za Novu TV iz hotela.


Iskustvo njihove gošće ponešto je drugačije.


“Koga god zovete, nitko vam se ne javlja. Samo kažu na mail. I tako je bilo dva mjeseca, dok nismo jučer dobili svi mailove da oni peru ruke, znači oni neće isplatiti taj iznos. Oni smatraju da je došla zaraza od gosta”, rekla je Tetan Radaković.


Što je nulti uzročnik, nije bilo moguće zaključiti, kažu u državnom inspektoratu. Isto kažu i epidemiolozi.


“U ovom slučaju je bio odmak od trenutka kada su ljudi počeli pobolijevati do trenutka kad smo mi saznali da se radi o epidemiji, na taj način nismo uspjeli uzorcima ništa detektirati. U ovom slučaju ne možemo točno reći tko je bio točan uzrok zaraze”, rekla je Petaros Šuran za Dnevnik Nove TV.


Čini se da će ova priča epilog dobiti – na sudu.


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.