Art-kino

Najavljena riječka promocija kapitalne knjige o europskom filmskom modernizmu

Kim Cuculić



Trodnevnim nizom promocija i predavanja u Zagrebu i Rijeci, Hrvatski filmski savez, u partnerstvu s Institutom »Liszt« – Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu, Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Art-kinom Croatia, predstavlja svoje novo izdanje ‒ kapitalnu knjigu o europskom filmskom modernizmu, »Modernizam na filmu: Europski umjetnički film, 1950. ‒1980.« autora Andrasa Balinta Kovacsa, mađarskog filmologa te osnivača i profesora Odsjeka za filmske studije na Sveučilištu ELTE u Budimpešti.



Knjiga koju je na hrvatski prevela Diana Nenadić, zagrebačkoj će publici biti predstavljena 28. listopada u 19 sati u Institutu »Liszt« – Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu, u razgovoru filmologa Nikice Gilića i Marija Kozine s autorom, dok će se riječka promocija knjige uz prisutnost autora te sudjelovanje profesora Gilića i urednice održati 30. listopada u 19 sati u Art-kinu Croatia.




Izvorno objavljeno na engleskom jeziku pod naslovom »Screening modernism: European Art Cinema, 1950. – 1980.«, djelo je od svog izlaska 2007. godine steklo status najreprezentativnije i najsveobuhvatnije studije modernizma u europskom filmu u ovom stoljeću.