Goranski risovi

33. obljetnica osnivanja 138. brigade: Osvajanjem vojarni Delnice su pomogle naoružati Hrvatsku

Marinko Krmpotić

Goranski risovi i Grad Delnice žele dostojno obilježiti godišnjicu osnutka 138. brigade HV-a

Goranski risovi i Grad Delnice žele dostojno obilježiti godišnjicu osnutka 138. brigade HV-a

Akcija je bila odlično organizirana i vrlo uspješna



Trideset i treća godišnjica osnivanja 138. brigade Hrvatske vojske, poznatih “Goranskih risova”, danas je obilježena svetom misom u Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Delnicama i obilaskom grobova poginulih pripadnika 138. brigade HV u mjestima na područjima Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije.


Čin prisjećanja na prošlost upriličen je i u Zalesini na mjestu formiranja brigade, a danas će u 16 sati biti zapaljene svijeće i položeni vijenci uz spomen obilježje 138. brigade te potom u 16.30 u velikoj vijećnici Grada Delnica biti upriličeno prisjećanje na formiranje ove postrojbe.


Sjećanje na 1991.


Uoči ovih obljetničkih aktivnosti održana je u Gradu Delnice tiskovna konferencija na kojoj je general Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, podsjetio kako je brigada osnovana 28. listopada 1991. godine po odluci tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.





– Nedugo po osnivanju tadašnji zapovjednik Operativne zone Rijeka brigadir Rački je dobio zadatak osvajanja vojnih skladišta u Delnicama. Zatražio je pomoć od Antiterorističke jedinice Lučko jer je cilj bio što prije osvojiti skladišta za koja se znalo da su puna oružja, UBS-a i streljiva.


Kako u noći uoči akcije pripadnici ATJ Lučko nisu došli, odlučeno je da djelatnici Policijske postaje Delnice osvoje jedno, a pripadnici 138. brigade drugo skladište. No, rano ujutro specijalci iz Lučkog su stigli i krenulo se u akciju. Upravo oni osvojili su skladište Velebit 3 sa 6.000 tona eksploziva i oružja.


Pripadnici 138. brigade sa satnijama Mrkopalj, Lokve i Fužine imali su zadatak osigurati kontrolu prometnica u blizini vojnih skladišta. Treća bojna Vrbovsko presjekla je i kontrolira cestu Rijeka – Zagreb i Ogulin – Vrbovsko, a čabarski dio kontrole prometnice Prezid – Delnice preuzeli su pripadnici tamošnje bojne, dok su članovi pripadnici 128. brigade HV-a presjekli pravac Grobnik – Jelenje, odnosno cestu preko Meje te prometnicu od Platka do Lividrage.


Svi oni na tim su prometnicama bili kako bi spriječili eventualni dolazak pomoći vojnicima JNA u Delnicama. Akcija je bila odlično organizirana i vrlo uspješna, a veliki doprinos dao je i tadašnji Krizni stožer kojeg je vodio Branko Kezele i čijim je trudom dogovorena predaja V3, dok je V2 oslobođen nakon oružanog sukoba u kojem su sudjelovali djelatnici Policijske postaje Delnice.


Tom su akcijom Delnice naoružale i spasile Hrvatsku i to treba stalno govoriti i ponavljati, kako bi današnji mladi znali što su tih dana učinili njihovi djedovi i očevi bake.


Odlazak u Liku


Nedugo nakon te akcije 138. brigada odlazi na ratište u Lici gdje će 5 5000 pripadnika “Goranskih risova”, a 4000 bili su Gorani, pune četiri godine držati bojišnicu i sudjelovati u nizu akcija te časno i dostojanstveno, bez ijedne mrlje, ispuniti svoju obavezu i dug prema domovini.


Zato se tih dana treba sjećati i slaviti ih, posebno jer se u zadnje vrijeme javljaju pojedini “padobranci” koji o tim danima govore te pri tom zaboravljaju značaj i ulogu 138. brigade HV-a. Žalosno bi bilo da se proslave Domovinskog rata na ovom području rade bez uključivanja Kluba “Goranski risovi” koji nastavlja tradicije 138. brigade HV-a – rekao je general Balen.


Uloga 138. brigade HV-a značajna je na razini cijele Hrvatske, rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić – Upravo stoga Grad Delnice odlično surađuje s Klubom “Goranski risovi”, a trenutačno radimo na uređenju spomen prostora i to sukladno pravilima muzejske struke – rekla je gradonačelnica Mihelčić, a predsjednica Gradskog vijeća Delnice Ivana Pečnik Kastner istaknula je kako treba dužnu pažnju posvetiti svemu što je 138. brigada HV-a dala za Gorski kotar i Hrvatsku.


– Ne postoji u Gorskom kotaru obitelj iz koje netko nije bio u ovoj brigadi. Zato vam hvala na svemu jer da nije bilo vas, možda bi tijek rata bio drugačiji – rekla je Pečnik Kastner.


Zajednička udruga


O radu Kluba “Goranski risovi” detaljnije je govorio njegov predsjednik Željko Sokol, a general Miljenko Balen istaknuo je kako je intencija sve goranske sredine iz kojih su dolazili pripadnici ove brigade uključiti u jednu zajedničku udrugu jer za sada jedino “Goranski risovi” rade na očuvanju povijesti i značaja tih dana.