Ne nazire se rješenje

Ima li ovdje odraslih? Problem u zagrebačkoj školi razotkrio je potpunu nesposobnost sustava

Vanja Vesić

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Je li moguće da se zbog jednog djeteta koje treba adekvatnu pomoć sustav tako lako paralizirao?



Neriješeni slučaj stotinjak djece četvrtog razreda osnovne škole u Zagrebu čiji roditelji ponovo odbijaju poslati ih na nastavu zbog jednog učenika, navodno s problemima kontrole bijesa, rezultat je potpune nesposobnosti obrazovnog sustava u zemlji, i to onog temeljnog, osnovnoškolskog stupnja.


Država je pokazala (ne)uobičajeno visok stupanj potkapacitiranosti nakon što se »problem u jednoj zagrebačkoj školi« razbuktao. Slučaj koji je neslužbeno započeo bizarnim incidentom zaključavanja razrednice s djecom u strahu od dotičnog 10-godišnjaka, eskalirao je pismima i prosvjedima roditelja njegovih vršnjaka, a neshvatljivi slijed birokratske zavrzlame puni medijski prostor i ne vidi mu se kraj. Je li moguće da se zbog jednog djeteta koje treba adekvatnu pomoć sustav tako lako paralizirao?


Mediji pišu da je dotični mališan u kratkom roku promijenio nekoliko škola, a institucije su očekivale da će na nekoj od adresa problem jednostavno nestati (!?). Tko je tu lud? U posljednjoj školi u koju je birokratski šutnut školski je ravnatelj podnio neopozivu ostavku. Zašto dotičnom učeniku i njegovim vršnjacima nije pravodobno osigurana zaštita i pravo da se bez straha obrazuju i ne gube školsku satnicu? Odvojeno, kombinirano, online, kako god. Gdje su nestali svi ti silni zavodi, službe, državne agencije za ovo i ono, sva sila stručnjaka plaćena da rješenje ponudi na pladnju? Ne danas, nego jučer. Roditelji su izgubili živce, sasvim ljudski, jer su njihova djeca u pitanju. Živce je izgubio i resorni ministar znanosti Radovan Fuchs koji je očeve i majke spremne za prosvjede optužio za pripremanje »balvan revolucije«, militantnim rječnikom kakav priliči jedino raspamećenim internetskim trolovima zarobljenim u devedesetima. Previše za ministra znanosti, makar i HDZ-ovca. Ministar se barem trebao posuti pepelom, ali nije mu išlo od ruke.




– Onda se ispričavate? – bilo je pitanje novinarke ministru na jednoj tugaljivoj konferenciji za novinare, dok je domaćin za mikrofonom pokušao opravdati asocijaciju na »balvane«.


– Evo, ispričavam se, ako će to vratiti djecu u školu, ja se ispričavam, dometnuo je ministar gotovo revoltiran iznuđenom isprikom, kajanjem uvjerljivim poput dječarca uhvaćenog u pušenju u školskom WC-u.


Ima li ovdje odraslih? Tako glasi naslov knjige bivšeg grčkog ministra financija, socijalista Janisa Varufakisa o financijskoj krizi u Grčkoj u prošlom desetljeću, naslov koji samo posuđujemo. To je »netema«, ali boljeg pitanja nismo se sjetili. Evo, ispričavam se… mada to neće vratiti djecu u školu.