Hamenei

Ajatolah se oglasio dva dana nakon izraelskog napada: “Pokazat ćemo im moć Irana”

P. N.

Reuters

Reuters

„Zlo koje je počinio cionistički režim prije dvije noći ne treba ni umanjiti niti preuveličati, rekao je Ali Hamenei



Iranski dužnosnici trebali bi odlučiti na koji će način pokazati moć Irana Izraelu nakon izraelskog napada na Iran prije dvije noći, rekao je vrhovni vođa zemlje Ali Hamenei prema iranskoj službenoj novinskoj agenciji IRNA-i u nedjelju.


„Zlo koje je počinio cionistički režim (Izrael) prije dvije noći ne treba ni umanjiti niti preuveličati“, rekao je Hamenei, a prenosi IRNA.


Tri vala napada


Iran je u subotu umanjio težinu zračnog napada Izraela na iranske vojne ciljeve, rekavši da je prouzročio samo ograničenu štetu, dok je američki predsjednik Joe Biden pozvao na zaustavljanje eskalacije koja je izazvala strah od sveopćeg požara na Bliskom istoku.




Brojni izraelski zrakoplovi izveli su tri vala napada na tvornice projektila i druga mjesta u blizini Teherana i u zapadnom Iranu, priopćila je izraelska vojska.


Hamenei je rekao da Izraelu treba pokazati moć Irana, dodajući da bi način na koji će se to učiniti trebali „odrediti dužnosnici i da bi trebalo napraviti ono što je u najboljem interesu naroda i zemlje“.


Iranski parlament u nedjelju održava sastanak iza zatvorenih vrata kako bi raspravio o odgovoru na napad.


Prema izvješćima iranskih medija, predsjednik parlamenta i bivši general Islamske revolucionarne garde Mohammad Bager Galibaf predsjeda raspravama.


Iranski parlament ima ograničen utjecaj, a stvarnu moć ima državno vodstvo na čelu s vrhovnim vođom Alijem Hameneijem.


Međutim, nakon ovogodišnjih izbora većina konzervativaca dominira parlamentom, što će vjerojatno utjecati na raspoloženje među radikalnim krilima vojske.


Iran rekao UN-u da ima pravo odgovoriti


Iran zadržava pravo da odgovori na “zločinačku agresiju” Izraela, izjavio je ministar vanjskih poslova Abas Arakči glavnome tajniku Ujedinjenih naroda u pismu u kojemu traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti, objavilo je u nedjelju iransko ministarstvo vanjskih poslova.


U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je napad na Iran bio “precizan i snažan” i da je “postigao sve svoje ciljeve”.


Dodao je da je Izrael u egzistencijalnoj borbi protiv “osovine zla” koju predvodi Iran i istaknuo da izraelski neprijatelji moraju platiti “vrlo visoku cijenu”.


Netanyahu se izravno obratio iranskome narodu: “Naša borba nije usmjerena protiv vas, nego protiv tiranskog režima koji vas tlači i prijeti cijeloj regiji.”


Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da Iran više nije u stanju učinkovito koristiti protiv Izraela svoje suradnike iz Hamasa u Pojasu Gaze i Hezbolaha u Libanonu.


Gallant je dodao da Hamas u Gazi više ne funkcionira kao vojna mreža i da su zapovjedništvo Hezbolaha i veći dio njegovih raketnih mogućnosti nestali.


Rekao je da nijedna od dviju skupina “više nije učinkovito oruđe” Irana.