Vremenska prognoza

Nastavlja se razdoblje iznadprosječno toplog vremena, ali i – magle. Bit će je i na jugu

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Danju u gorju većinom sunčano, a na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku postoji mala vjerojatnost za poneku kap kiše



Nastavlja se razdoblje stabilnog, pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ali uz čestu maglu i niske oblake, ponegdje i dugotrajne, piše HRT.


Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a najavljuje:


“Nedjelja će na istoku Hrvatske početi većinom maglovitim jutrom, osobito u Posavini uz znatno smanjenu vidljivost – stoga – oprezno u prometu. Magla će se prijepodne razilaziti te će od sredine dana prevladavati sunčano i neuobičajeno toplo, temperatura i do 23 °C.




Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana uz čestu maglu i niske oblake, a popodne će posvuda biti sunčanije, a mjestimice će puhati i umjeren jugozapadni vjetar.


Umjerenog jugozapadnjaka, na moru i juga bit će i na zapadu zemlje. Ujutro ponegdje magla, osobito po kotlinama i u unutrašnjosti Istre. Danju u gorju većinom sunčano, a na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku postoji mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Najviša temperatura od 15 do 20 °C u Gorskoj Hrvatskoj te između 20 i 22 °C na sjevernom Jadranu.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmaciji još toplije, ponegdje i oko 25 °C. Prevladavat će sunčano, ujutro u unutrašnjosti ponegdje može biti magle, a danju gdjekad umjerene naoblake. Puhat će mjestimice umjereno jugo, osobito na otocima i prema otvorenom moru.


Slabo do umjereno jugo i na jugu Hrvatske, uz većinom malo valovito more. Popodneva temperatura zraka i mora bit će podjednaka, 22 ili 23 °C, a jutarnja uglavnom od 13 °C u unutrašnjosti do 18 °C na ponekim otocima.”


Magla i u južnim krajevima


“Idućih dana na Jadranu većinom sunčano, osobito u Dalmaciji, a na sjevernom Jadranu mjestimice i povremeno niski oblaci i magla, koja je ujutro lokalno moguća i južnije. Danju ugodno toplo uz ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i buru.


Na kopnu vjetar većinom slab. Stoga i dalje u prvom dijelu dana česta magla i niska naoblaka, od utorka i dugotrajna, moguće i cjelodnevna, a lokalno može biti i rosulje. Temperatura iznad prosjeka, no znatno će ovisiti o trajanju magle.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.