Ništa od troboda

Nogometašima Rijeke opet samo mršavi bod. Poruka frustriranih navijača: Hoćemo pobjede!

Denis Frančišković

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Riječani su dobro otvorili susret golom Nike Galešića, najboljeg igrača utakmice, ali onda i neočekivano ušli u neku vrstu letargije koja ih prati ovu jesen



RIJEKA   Hoćemo pobjede! Orilo se po završetku derbija kola na Rujevici u kojoj Bijeli opet nisu uspjeli pobjediti. Nisu niti izgubili, ali sve skupa u posljednje vrijeme je poprilično frustrirajuće za navijače. Kojih je nekako sve manje… Bijeli nastavljaju ploviti na valovima remija, a tu se i gube dragocjeni jesenji bodovi. U derbiju kola Riječani su podijelili bodove s vrlo dobrim Varaždinom, za već četvrti remi u nizu, šesti ukupno. Dobro su otvorili susret golom Nike Galešića, najboljeg igrača utakmice, ali onda i neočekivano ušli u neku vrstu letargije koja ih prati ovu jesen. Nije da nije bilo truda, ali prepoznatljiva igra se izgubila, napadači zanijemili. I u ovoj utakmici stoperi i obrane bile su bolji dijelovi obje momčadi.


Težak poraz juniora Rijeke od Gorice

Juniori Rijeke doživjeli su težak, rijetko viđen ligaški poraz, u desetom kolu kao gost svladala ih je Gorica – 1:6! Bijeli su na igralištu Robert Komen potpuno podbacili u okršaju za bijeg u sredinu ljestvice, gubili su čak 0:6 nakon čega je u završnici, pet minuta prije kraja, poraz tek ublažio Lukas Murica.


Riječani su trenutačno trinaesti u konkurenciji 16 klubova, osvojili su samo 11 bodova iz deset utakmica, a sljedeće kolo gostuju kod trenutačno petoplasiranog Hajduka. Tko zna, možda Jadranski derbi označi prekretnicu u loši jesenskim izdanjima momčadi Vjekoslava Miletića.



Rijeka tako za pobjedu ne zna već skoro dva mjeseca, posljednja je stigla upravo na Rujevici gdje je uvjerljivo svladan Šibenik (3:0).


Istina, Riječani su uoči ovog susreta imali mnoštvo problema s izostancima, šarena Rijeka nije uspjela prekinuti tradiciju mršavih bodova. A na vrata već kuca Derby della Učka na Drosini. Uz novi veliki imperativ igrača Radomira Đalovića.


Krenuli pa stali


Prvo poluvrijeme donijelo je izjednačen nogomet, Rijeka se nije uspjela nametnuti Varaždincima. Bijeli su se odlučili za svojevrsnu taktiku čekanja na centru sa zatvorenim prilazima golu. Gosti su išli na kartu discipline, no kroz kombinatornu igru i kontre nastojali su iznenaditi Riječane.


U 9. minuti Poldrugač je pucao iskosa ravno u Zlomislića nakon proigravanja Šege, a Rijeka povela u 15. minuti. Bila je to akcija u kojoj je krucijalan posao napravio Fruk. Rijekin veznjak prvo se na centru izborio za jednu loptu i nastavio u šprintu prema šesnaestercu. Pašalić ga je potom proigrao na desnoj strani, a on uputio povratnu loptu u sredinu na koju je natrčao kapetan Galešić i s osam metara je smjestio neobranjivo u kut Zelenike – 1:0.


Manje od četiri tisuće gledatelja

Činilo se da će dobar večernji termin i ugodno vrijeme na Rujevicu privući ipak nešto veći broj gledatelja. No, brojači su se zaustavili na brojci nešto manjoj od četiri tisuće, točnije na 3.827 gledatelja. Najviše su podbacili navijači na istoku koji je bio poluprazan.


 

Trebao je to biti impuls Bijelima, no to se nije dogodilo. Tek nakon deset minuta Čabraja je dobro potegao s 25 metara, a Zelenika uz dosta muke izbio loptu koja je išla u njegov kut.


Nakon toga strpljivi Varaždinci počeli su pomalo preuzimati konce igre i sve više stezati obruč oko Bijelih. U 30. minuti Šego se dobro izborio za udarac i pucao, lopta pogodila Petroviča u ruku, a sudac Dadić odmah pokazao na “bijelu točku”. Isti igrač bio je i siguran realizator najstrože kazne pucajući, visoko, neobranjivo po sredini gola – 1:1.


Rijeka je velike sreće imala u 35. minuti kad je Radeljić izgubio loptu, Mitrovski se sjurio u šesnaesterac, no Rijekin visoki stoper ga je sustigao i ublažio njegov udarac prema vratima. Do odmora jedan ubačaj Fruka iz slobodnog udarca u 38. minuti pretvorio se u opasnost za Zeleniku, lopta je prošla kraj stative. Nakon dvije minute nadoknade i dosta povratnih lopti, čuli su se i zvižduci s tribina zbog ne previše poduzetne igre Riječana.


Dvije šanse


Reakcija trenera na odmoru od tri zamjene puno je rekla o igri Bijelih. Đalović se odlučio za promjene u sve tri linije. S mjesta stopera povukao je Radeljića i uveo Smolčića koji je zauzeo svoju poziciju desnog beka, umjesto Petroviča igrom je iz pozadine počeo dirigirati Selahi, dok je Perica zamijenio Dogana u ulozi prve špice.


Rijeka se i početkom nastavka dosta mučila, no ipak stvorila dvije velike prilike. U 54. minuti nakon kornera Pašalića malo kraj gola pucao je izbliza Janković, a u 57. minuti Perica je sa šest metara loptu poslao tik uz drugu stativu. U tim trenucima Varaždinci su imali i dosta sreće…


Foto galerija: SuperSport HNL: Rijeka - Varaždin Foto: Marko Gracin


U drugoj rundi zamjena Đalović je u igru uveo i Gojaka umjesto Rukavine pokušavajući osvježiti središnjicu i dobiti igrača koji bi jednim potezom mogao preokrenuti utakmicu. Minute su prolazile, a Šafarić osjetio da mi možda njegova momčad mogla i kvalitetnije profitirati u ovom susretu. Na travnjak je poslao Dabra, znanog napadača koji je bio česta opasnost za suparnike. Trenersko nadmudrivanje i dalje je nastavljeno pa je tako trener Bijelih šansu pružio i mladom Butiću. Ovog puta na lijevom krilu.


Sve što je Rijeka do kraja uspjela napraviti bila je velika šansa Smolčića koji je u 81. minuti pucao glavom malo kraj vratnice nakon dobrog ubačaja Čabraje. Premalo od Rijeke…


 


Rijeka – Varaždin 1:1

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 3.827. Sudac: Toni Dadić (Zagreb) – 6,5. Strijelci: 1:0 Galešić (15′), 1:1 Šego (31′-11).


RIJEKA: Zlomislić -, Galešić 7, Radeljić 5,5 (od 46′ Smolčić 6,5), Majstorović 6,5, Čabraja 6 (od 82′ Butić -), Petrović 5,5 (od 46′ Selahi 6), Pašalić 6, Fruk 6,5, Janković 6, Rukavina 6 (od 61′ Gojak 5,5), Dogan 5 (od 46′ Perica 5).


VARAŽDIN: Zelenika 6, Maglica 6,5, Nekić 6,5, Ba 6, Alić 6 (od 89′ Tepšić -), Mamić 6, Marina 6,5, Mitrovski 6, Latković 6 (od 74′ Škaričić -), Šego 7, Poldrugač 5 (od 70′ Dabro -).