“Nije to bio pravi napad”, rekao je Musavi, 57-godišnji prodavač šafrana u prestižnom dijelu sjevernog Teherana ispijajući čaj. Novinarima je govorio o svojoj 28-mjesečnoj službi u iranskoj vojsci za vrijeme iransko-iračkog rata koji je trajao od 1980. do 1988. “Ne bojimo se velikog rata, ali Iran u svakom slučaju reagira”, smatra Musavi.


Izrael je izveo niz “preciznih udara” na vojne ciljeve, među kojima su i postrojenja za proizvodnju projektila, raketni sustavi zemlja-zrak i sustavi protuzračne obrane, objavila je izraelska vojska.




No jutro je u Teheranu osvanulo kao i svako drugo, s uobičajenim prometnim gužvama unatoč očekivanom osvetničkom napadu Izraela.


Napadi se smatraju reakcijom na iranski napad na Izrael 1. listopada kada je na židovsku državu ispaljeno gotovo 200 balističkih projektila.


U subotu su škole u Teheranu ostale otvorene, a zračni se promet odvija kao i obično. Ironično, iranskoj valuti rialu je, nakon višetjednog pada, porasla vrijednost u odnosu na euro.


Iranski državni mediji umanjuju informacije o napadima te tvrde da izraelski borbeni zrakoplovi nisu uspjeli prodrijeti u iranski zračni prostor i da je šteta minimalna.


Promatrači kažu kako bi to mogao biti pokazatelj da iransko vodstvo samo želi pokazati da može vratiti ‘milo za drago’.


Izrael je poslušao savjet Sjedinjenih Država o tomu da ne bombardira iranski naftni sektor ni nuklearna postrojenja, rekao je analitičar blisko povezan s iranskim elitnim postrojbama, Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC).


Dodao je kako treba istaknuti da je iranski ministar vanjskih poslova Abas Aragči ranije ovaj mjesec za vrijeme turneje po državama Bliskog istoka rekao da Iran ne teži eskalaciji sukoba.


No konačnu odluku ipak neće donijeti vlada, već vrhovni vođa Ali Hamenei i IRGC.


Iransko društvo naviknuto je na krize i teške ekonomske okolnosti.


Brojni stanovnici Teherana danas, kao i obično vježbaju u gradskim parkovima unatoč napadima.


Neki su za njih čuli tek naknadno. “Nisam uopće primijetio napad sinoć”, rekao je 20-godišnji student arhitekture, dodavši da se ne boji “izraelskog napada, jer zna da su njihovi ciljevi vojni i da nisu usmjereni na stanovništvo”.