NACIONALNI PARK

Večeras poseban program u spomen velikoj štovateljici Plitvičkih jezera Milki Trnini

Marin Smolčić



U Zimskom vrtu hotela Jezero večeras od 17 sati će se povodom 45. obljetnice uvrštenja Nacionalnog parka Plitvička jezera na UNESCO-ov Popis svjetske prirodne baštine održati poseban program koji će uz to sadržavati detalje u čast najveće hrvatske operne dive Milke Trnine. Program započinje svečanim otvorenjem izložbe “Hommage Milki Trnini” akademske umjetnice Ljerke Njerš, a zatim slijedi promocija monografije “Milka Trnina” dr. sc. Zdenke Weber, koja će pružiti dublji uvid u život Milke Trnine i njezin umjetnički doprinos.



Posjetitelji će također moći uživati u degustaciji posebnog Milkinog medenjaka, a večer će završiti kazališnom predstavom “Tajna Milke Trnine” u izvedbi Amaterskog kazališta “Josip Badalić” iz Križa.
Milka Trnina, poznata hrvatska operna diva, rođena je 1863. godine u Vezišću, a umrla 1941. u Zagrebu. Istaknula se izvedbama Wagnerovih opernih heroina te je nastupala diljem svijeta. Njezine životne veze i osjećaje s Plitvičkim jezerima povezuju se s humanitarnim radom kada je uz ostalo 1897. godine sav prihod od koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu darovala je Društvu za poljepšanje i uređenje Plitvičkih jezera i okolice. Društvo joj je zahvalilo imenovanjem jednog od slapova na Plitvičkim jezerima nazvavši ga slapom Milke Trnine. Taj događaj opisan je u knjižici Vodič na Plitvička jezera 1893-1928, objavljenoj povodom 35. godišnjice osnivanja Društva.




Monografija posvećena Milki Trnini objavljena je prigodom njezine 150. obljetnice rođenja i ističe život i karijeru jedne od najvažnijih figura hrvatske glazbene povijesti. Ova bogato ilustrirana i dvojezična knjiga rad je osmero stručnjaka i predstavlja detaljan uvid u njezinu izvanrednu međunarodnu karijeru, uključujući nastupe u Zagrebu, Münchenu, Londonu i New Yorku te osvjetljava njezino nesebično zalaganje za očuvanje Plitvičkih jezera.