Spektakl

Na Santiago Bernabeuu večeras se igra El Clasico, Viniciusu i Mbappeu stižu Raphinha i Yamal

Igor Duvnjak

Vinicius Junior i Raphina/Foto REUTERS

Vinicius Junior i Raphina/Foto REUTERS

U večeri sambe domaći Brazilac Vinicius Junior i onaj Barcin Raphina »hat- trickovima« Borussiji Dortmund, odnosno Bayernu u Ligi prvaka, glasno najavili veliki madridski sudar



RIJEKA  Ljubitelji filma jednom godišnje su u Cannesu na glasovitom filmskom festivalu mogli uživati u blizini sjaja najvećih glumačkih zvijezda, ljubitelji nogometa u Madridu guštaju stalno u njihovom prisustvu kroz brojne utakmice, no večeras mitski El Clasico nudi nešto posebno. Ovog puta je epicentar ovog nogometnog potresa koji se osjeti u cijelom svijetu, dvoboja vječitih rivala Reala i Barcelone, na madridskom Santiago Bernabeuu, kojeg će se navijači Rijeke zanavijek sjećati s gorčinom.


»Podrhtavanje tla« zbilo se već tijekom tjedna, veliki rivali su njemačkim velikim klubovima napunili mrežu, artiljerijskom pripremom za pamćenje Real je u prah i pepeo pretvorio Borussijine bedeme s pet, a Barcelona one Bayernove s četiri gola. Dok navijači tih loptačkih titana, Reala, čak 15 i Barcelone, pet puta prvaka Europe, nervozno grickaju nokte čekajući 21 sat kada će večeras njihovi idoli istrčati na travnjak, kroničari spominju tradiciju i učinke, nižu se brojke, no sve to pada u vodu kada krene ova epohalna jurnjava za loptom domaćih i katalonskih velemajstora.


Anti-Flick plan


»Igraju« i novinari, domaći AS puše u Realova, a katalonski Mundo Deportivo u Barcina jedra, podgrijava se i ovako već usijana atmosfera. Taj loptački »obračun kod OK korala« pun je napadačkih plemenitih izdanaka, ovog tjedna tako su ga »hat- trickovima« najavili Carioca Madrižana Vinicius Junior i dijamantna igla Barce Raphina. Ovaj prvi u večeri golgeterskih tenora kao i suigrač Mbappe pokušat će nadglasati razigranog mu sunarodnjaka te čudo od djeteta Yamala, spomen samo ovog kvarteta igrača govori na kakvim će mukama biti večeras braniči.




AS se pritom tješi kako mitski domaći strateg Carlo Ancelotti ima »anti-Flick« plan, ideju za zaustavljanje golova golgetera iz momčadi trenera Hansa Flicka čiji igrači ove sezone nemilice tresu mreže. Navodi se tako je Real pobijedio na prošla četiri El Clasica, u priči nije zaboravljen ni slavni hrvatski kapetan Luka Modrić, režiser u sredini iz koje bi brzanci Mbappe i Vinicius trebali dobili lopte za juriš ka golu. Činjenica je tek da će dvojac u napadu biti bez Rodryga Silve de Goesa, Brazilac je protiv Borussije ozlijedio preponu i čeka ga stanka, valja naći novo rješenje za čovjeka koji je do sada u 13 utakmica dao tri i namjestio dva gola u sezoni. Jedno zlo ne dolazi samo, u čekanju »desanta komandosa« iz Katalonije obrana je ostala bez divovskog belgijskog čuvara mreže, sjajnog belgijskog vratara Thibauta Courtoisa, koji je ozlijedio mišić i neće biti u konkurenciji dva, tri tjedna. Koga nema, bez njega se mora, dok mu sunarodnjaci u domovini trpe pravu, onu rusku paljbu, Ukrajinac Andrij Lunin će među vratnicama Reala strahovati od one Barcelonine.


Katalonsko hrabrenje


Gosti stižu u Madrid s tri boda prednosti pred Realom, koji pak u sezoni još ne zna za poraz, hrabre se pritom i igrom i učinkom goropadnog Raphinha koji je u sezoni postigao već devet golova i uz to je sudjelovao u akcijama za pogodak čak osam puta, sve to u samo u 13 nastupa, Brazilac igra najbolju sezonu otkad je došao u Barcelonu, koja ga je inače namjeravala prodati da bi dovela Nica Williamsa iz Athletica.


Činjenicu da je Barcelona dobila Bayern nakon šest poraza zaredom, među kojim je i onaj i 2:8 iz 2020. godine El Mundo Deportivo naglašava porukom »Velika Barca prekinula post protiv crne beštije«, a hrabar je i gostujući loptački Mozart Lamine Yamal samouvjerenom konstatacijom »Vjerujemo da smo najbolja momčad na svijetu, a i pokazujemo to. Svom snagom stižemo na El Clasico i neka bolji pobijedi«.