Prijava pilotu

Do prestanka rada motora s posljedicom pada zrakoplova došlo je zbog nedostatka goriva u spremniku 

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Smrtno je stradao 30-godišnjak, dok su lakše ozlijeđeni dvojica muškaraca starosti 39 i 22 godine te 68-godišnjakinja



Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su u suradnji s djelatnicima Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu proveli kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ugrožavanje posebnih vrsta prometa opisano u članku 225 stavka 1. i 4. Kaznenog zakona na štetu četiri osobe.


Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo na način što je 25. svibnja 2024. godine u Lučkom na prostoru aerodroma kao pilot i zapovjednik zrakoplova marke Cessena 182 i u tom smislu sukladno članka 23. Pravilnika o letenju zrakoplova odgovoran za let zrakoplova, njegovu sigurnost te sigurnost osoba i tereta zrakoplova, prije polijetanja navedenim zrakoplovom, a pristajući da ugrozi druge, postupio protivno članku 30. stavka 1. Pravilnika o letenju zrakoplova.


Naime, tijekom pripreme leta nije provjerio sposobnost i pripremljenost zrakoplova, ne izvršivši na propisan način vanjski vizualni pregled i provjeru količine goriva u spremniku, već je poduzeo let bez dovoljno goriva u spremniku zbog čega je tijekom leta na širem području iznad naselja Stupnik, došlo do prestanka rada motora s posljedicom pada zrakoplova u predio Stupničko obreška šuma.




Uslijed pada zrakoplova, smrtno je stradao 30-godišnjak, dok su lakše ozlijeđeni dvojica muškaraca starosti 39 i 22 godine te 68-godišnjakinja.


Po dovršetku kriminalističkog istraživanja kaznena prijava je redovnim putem dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.